Підрахунок голосів виборців

здійснюється відкрито і гласно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні в тому самому приміщенні, де відбувалося голосування. Засідання ДВК починається відразу після закінчення голосування, проводиться без перерви і закінчується після складення відповідних протоколів. Підписати їх зобов’язані всі присутні на засіданні члени комісії. У разі незгоди з результатами підрахунку голосів, зафіксованими в протоколі, член комісії може підписати протокол із відміткою «З окремою думкою». Письмовий виклад «окремої думки» додається до відповідного протоколу. Непідписання або відмова від підписання протоколу окремими членами комісії не має правових наслідків для дійсності цього протоколу.
Після цього виборчі бюлетені запаковують у пакети і невідкладно доставляють до відповідної територіальної виборчої комісії, яка й встановлюватиме результати голосування.
Транспортування виборчих документів
обов’язково супроводжує працівник органів внутрішніх справ та члени комісії (декілька чоловік). Інші члени комісії (не зайняті у транспортуванні), кандидати в депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови, їхні довірені, уповноважені особи та представники місцевих організацій партій, офіційні спостерігачі — суб’єкти відповідного виборчого процесу, можуть за своїм бажанням супроводжувати транспортування документів.
Під час транспортування забороняється розпечатувати пакети з виборчими бюлетенями та іншою виборчою документацією.
Встановлення результатів
Своє засідання ТВК розпочинає з моменту надходження перших протоколів про підрахунок голосів, яке триває безперервно до встановлення результатів відповідних місцевих виборів. У разі, якщо виборча комісія через будь-які причини (об’єктивні чи ні) не встановлює результати виборів, процес затягується, то повноваження щодо встановлення результатів голосування отримує Центральна виборча комісія.
Обраним вважається кандидат, який одержав більшу кількість голосів виборців порівняно з іншими кандидатами. Якщо найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали два або більше кандидатів, по цих кандидатурах проводиться повторне голосування.
Оприлюднення результатів
Тервиборчком не пізніше як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює результати місцевих виборів у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації.
Визнання голосування на виборчій дільниці 
недійсним
Рішення про визнання голосування недійсним приймається відповідною дільничною виборчою комісією у разі, якщо мали місце порушення закону, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення на виборчій дільниці. Це, зокрема, виявлення фактів незаконного голосування, виявлення у виборчих скриньках бюлетенів у кількості, що перевищує кількість виборців, які отримали бюлетені, на десять відсотків.
Записала Олена Горбунова.