Правопорушення під час надання земельних ділянок водного, природно-заповідного, лісового фондів у власність й оренду, а також при вилученні наділів та зміні їх цільового призначення — явище доволі поширене. Про це йшлося під час недавнього засідання колегії прокуратури Київської області.
За словами прокурора Київської області Олександра Гардецького, ситуація зумовлена, зокрема, відсутністю належного державного контролю, не завжди своєчасним реагуванням прокурорів на місцях. Таким чином з’являється можливість органам виконавчої влади та місцевого самоврядування видавати незаконні рішення, на підставі яких державні та комунальні землі переходять у приватну власність.
Про це свідчать результати прокурорських перевірок, а також численні звернення та скарги громадян. Лише цього року органами прокуратури порушено 53 кримінальні справи, з яких 25 направлено до суду. Опротестовано 857 незаконних рішень місцевої влади та самоврядування із земельних питань, за документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 124 службові особи, 74 з яких посадовці державного контролю. Судами задоволено 216 позовів на більш як 148 млн. гривень.
Якщо вірити наведеним під час колегії цифрам, правоохоронцям вдалось попередити незаконне надання у власність та користування 1 тисячі 412 гектарів земель державної і комунальної власності, а реально повернуто громадянам і державі 760 гектарів.
Виявляється, найбільше подібних правопорушень скоювали посадовці місцевих рад, виконавчої влади та державного контролю. За сприяння незаконному виділенню та передачі в оренду ділянок службовці не нехтували й хабарами. За останні два роки сума одержаних «винагород» перевищила 10 млн. гривень — за прийняття незаконних рішень при відведенні загалом понад 120 га на території Києво-Святошинського, Обухівського, Вишгородського, Васильківського, Баришівського, Переяслав-Хмельницького, Бородянського та Макарівського районів.
Зокрема, направлено до суду кримінальну справу щодо першого заступника голови Обухівської районної державної адміністрації, який отримав 300 тисяч доларів хабара за позитивне вирішення питання про надання у власність 76 земельних ділянок площею 9,12 гектара на території Першотравненської сільської ради.
Як зазначив у своєму виступі Олександр Гардецький, за наявності грубих порушень земельного законодавства, до обласної прокуратури здебільшого направляються матеріали про дріб’язкові порушення, чим створюється лише видимість активної діяльності. Тому прокуратура змушена самостійно ініціювати проведення перевірок і буквально «підганяти» контролюючі органи, нерідко виїжджати на місця, вивчати проектну документацію, підміняючи органи контролю. Взагалі названа неефективною робота з цих питань Державної екологічної інспекції — з початку року звідти до прокуратури направлено лише три матеріали, за якими відмовлено в порушенні кримінальних справ.
Від головного земельного відомства країни упродовж двох років отримано 245... інформацій про порушення земельного законодавства. Але результатом їх перевірки стала одна (?!) кримінальна справа.
На засіданні колегії побувала Галина КВІТКА.