Про «комунальний екстрим», яким міська влада Сум постійно «частує» майже 300-тисячне місто, «Голосом України» — писано-переписано. І про діряві, мов старезне решето, міські тепломережі та водогони, з яких назовні виливається в землю ледь не половина носіїв, і про десятки, а то й сотні затоплених підвалів багатоповерхівок, і загалом про геть занедбане міське комунальне господарство. Писалося й про те, що безгосподарність влади часто вилазить сумчанам боком, оскільки остання утримує «рентабельність» комуналки постійним зростанням вартості послуг. Писалося, писалося, а віз проблем у Сумах практично ні тпру, ні ну, ні ку-ку-рі-ку: на місці однієї залатаної проблеми — одразу вигулькують дві нових. До того ж з безпосередньої вини владних «екстремалів», які в опалювальні сезони нерідко ставили місто на межу виживання. Схоже, що й нинішній, який учергове підкрався «непримітно», також може стати для частини його мешканців «випробувальним».

На вулиці — останні погожі осінні дні, які ось-ось зміняться морозами і зимовими віхолами. Дбайливий господар завчасно мав би подбати не тільки про себе, а й про підпорядковане йому господарство. Однак у тисяч мешканців обласного центру й перед нинішнім осінньо-зимовим сезоном тривожно на душі. Особливо незатишно почуваються мешканці комунального житла, абсолютна більшість якого поки що перебуває на балансі комунальних житлово-експлуатаційних контор. Поки що... Тож одні, насамперед люди похилого віку з багатоповерхівок з ліфтами, поки ті ще працюють, поспішають скористатися благами цивілізації, щоб подихати свіжим повітрям на прибудинкових лавочках, інші терміново почали запасатися ліхтариками, електрообігрівачами, оскільки бояться, що взимку доведеться «моржувати» у власних квартирах. А через відсутність комунального освітлення в під’їздах та «заякорені» ліфти на шляху до своїх квартир доведеться навпомацки освоювати професію альпініста. 

До такого мінорного розвитку подій наштовхнуло сумчан попередження про закінчення строку дії Договору №63 на надання комунального замовлення на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 04.10.06.), надіслане керівництвом управління житлової політики, комунального господарства та благоустрою Сумської міської ради надавачам послуг — керівникам деяких комунальних жеків про завершення дії договору 4 жовтня 2010 року. Нижче, щоправда, «благодійник» «великодушно» погодився на його подальше продовження, але на умовах чотирирічної давнини. Яка б, ви думали, тривалість цієї «благодійності» з панського плеча?

— Перша пропозиція про «співпрацю» обмежувалася сімома місяцями, — каже власник ТОВ «Зарічник» Сергій Слизький. — Однак бажаючих залазити у кабалу і фактично задарма працювати на «міського дядю», підчищаючи за ним огріхи, виявилося небагато, і над містом нависла тривожна передгрозова тиша. А без комунальників, практично за відсутності в Сумах об’єднань співвласників будинків, узимку на місто чекав апокаліпсис: багатоповерхівки залишалися без комунального освітлення, працюючих ліфтів, технічного й аварійного обслуговування, самоліквідувалися паспортні столи, сотні сімей зосталися без субсидій, оскільки відділи соціального захисту мають право нараховувати лише комунальним підприємствам, які через конкурс отримали право на обслуговування населення.

Підсилили тривогу в населення дії керівників кількох житлово-комунальних контор, які оголосили про згортання своєї діяльності. Серед них був і вищезгаданий Сергій Слизький, який зареєстрував кілька десятків своїх працівників у міському центрі зайнятості. Річ у тім, що «Зарічник» «ощасливили» цим приписом двічі — наприкінці серпня і наприкінці вересня... Причому в другому варіанті «хазяїн» категорично відмовляв надавачеві послуг у подальшому співробітництві. Ось Слизький і пішов на вимушений крок. Звідки «ростуть ноги» — довідаєтеся нижче.

...Усе ж під тиском решти комунальників замість семи влада «розщедрилась» аж на дев’ять місяців. Керівники майже всіх жеків з великим скрипом, але зголосилися на цю пропозицію. Тож 23 вересня виконком Сумської міськради ухвалює рішення «Про заходи щодо організації надання мешканцям Сум послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій комунальної власності територіальної громади міста Суми», в якому читаємо: «З метою забезпечення безперебійного та якісного надання жителям послуг з утримання будинків і споруд... та ефективної експлуатації житлового фонду комунальної власності територіальної громади міста Суми, у зв’язку із закінченням 04.10.2010 строку дії договорів комунального замовлення на послуги..» виконавчий комітет Сумської міської ради вирішив: «... продовжити чинність договорів комунального замовлення на послуги... з підприємствами виконавцями даного виду послуг...».

Серед названих підприємств значився й «Зарічник». До речі, під рішенням стоїть підпис міського голови Сум Геннадія Мінаєва. Однак, виявляється, у місті є можновладці крутіші за самого голову. Це Слизький зрозумів, коли відправив директора «Зарічника» Сергія Шевченка на підписання додаткової угоди до чинних договорів комунального замовлення, передбачених пунктом 1 цього рішення.

— Чиновники з управління житлової політики відмовили нам у продовженні договору, — обурюється Сергій Слизький. — А коли Шевченко запитав: «На якій підставі?», то почув відповідь одного із високопосадовців: «Я так вирішив». Отож ухвала виконкому деяким нашим можновладцям не указ... І лише втручання начальника житлово-комунального управління залишило наше товариство на зиму на ринку послуг.

Автор далекий від думки ідеалізувати роботу «Зарічника», який неодноразово піддавався критиці на шпальтах «Голосу України». І, якщо щиро, то за такого ставлення до своїх обов’язків і за такої «якості» послуг, які він надає споживачам, він давно проситься у «безстроковий політ». Однак і самочинно, без обов’язкових конкурсів, передбачених законодавством, змінювати коней на переправі та ще й напередодні опалювального сезону — щонайменше, авантюра, за якою проглядається чийсь нездоровий інтерес, і яка могла взимку вилізти боком майже 15 тисячам сімей сумчан. Недарма на електронному сайті сумського обласного громадсько-політичного тижневика «В двух словах» з’явилася публікація під промовистою назвою: «Сумським ЖЕКам продовжили агонію на 9 місяців».

Упродовж цієї «агонії» нинішні керманичі Сум таки обіцяють городянам провести конкурс серед претендентів на обслуговування комунального житла. Проведуть, якщо, звісно, сумчани підтримають обіцяльників на майбутніх виборах. Хоча, з огляду на всі їхні витівки, яких населення міста наїлося від пуза за чотири попередні роки, — малоймовірно.

 

Суми.