Близько 70 відсотків донеччан потребують допомоги психотерапевта, стверджують фахівці обласного медико-психологічного центру. Однак більшість потенційних пацієнтів не звертаються до професіоналів, віддаючи перевагу народним цілителям чи розрекламованим лікарським препаратам. 

У медико-психологічному центрі провели обстеження психологічного здоров’я пацієнтів та вперше назвали 45 основних забобонів, через які донеччани упереджено ставляться до професійної допомоги. Люди вважають, що лікування у психотерапевта — це соромно, дорого та має негативні наслідки. Опитані були впевнені, що постановка на облік у спеціалізованій лікарні може призвести до проблем на роботі чи у спілкуванні зі знайомими. Крім того, потенційні пацієнти побоювалися жорстких методів терапії.

«Дослідження виявило, що насамперед люди шукають допомоги в Інтернеті, — каже психотерапевт Володимир Сорока. — Інша помилка — начебто можна знайти таблетку від депресії. Тоді як незабаром депресія вийде на перше місце хвороб сучасного людства». За словами фахівця, в Донецькій області найбільше психічних розладів серед людей робітничих професій, зокрема шахтарів. На другому місці — вчителі та працівники дошкільних закладів, на третьому — домогосподарки, медичні працівники та пенсіонери. Щодо людей бізнесу, то вони потерпають від постійних стресів, хоча лікуються здебільшого анонімно: мати власного психотерапевта ще не стало модним.

«Перш ніж потрапити до нас, чимало пацієнтів проходять тривалий шлях — через «бабусь», народних цілителів. Це затягується іноді на п’ять років. І ті, хто наважується звернутися до лікарів, втрачають кілька років ефективної допомоги», — зазначає директор Донецького психоневрологічного центру Михайло Беро. У цьому закладі щороку проходять лікування близько трьох тисяч мешканців області.

Люди, які перебувають у стані душевного розладу, часто шукають підтримки у друзів. Фахівці кажуть, що приятелі можуть стати «жилеткою», в яку можна поплакатися, та в серйозних проблемах не допоможуть. Так само, як і заспокійливі ліки. «Часто людина сама собі призначає медикаменти, які побачила в рекламі, — пояснює завідувач психоневрологічного відділення Іван Гостюк. — Хоча назвати їх психотропними препаратами важко. Це можуть бути препарати рослинного походження, які мають якісь заспокійливі властивості. Такі засоби мають право на існування, але не мають лікувального впливу на психіку».