«Те, що ці місцеві вибори недемократичні, вже не викликає ні в кого сумніву». На цьому заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко наголосив під час інтерв’ю в прямому ефірі на «Радіо-ЕРА». Однак, на його думку, попри те, що влада пішла на максимальне залучення адмінресурсу, на недопущення до реєстрації в багатьох регіонах опозиційних політичних сил, передовсім партії «Батьківщина», все-таки основною ознакою сфальсифікованості чи ні виборчої кампанії буде можливість захистити результати виборів.

«У останній тиждень багато залежатиме від дій Центральної виборчої комісії, оскільки багато місцевих чиновників, які готуються до фальсифікації виборів, ідуть дуже простим шляхом: намагаються звільнити голів територіальних виборчих комісій», — наголосив заступник Голови Верховної Ради. Як приклад, М. Томенко назвав спробу місцевої влади на Черкащині звільнити голову ТВК Черкас М. Кудрявцева.

Окрім того, заступник глави парламенту зауважив: як, на жаль, і прогнозувалося, можливий варіант, що в останні дні виборчої кампанії розпочнеться заплановане в багатьох регіонах масове зняття з реєстрації найбільш популярних кандидатів на посаду міських голів, що не є членами Партії регіонів, та зняття популярних кандидатів у мажоритарних округах.

«Отож, якщо ЦВК легалізує заміну незалежних голів ТВК на «слухняних», запропонованих місцевою владою, а ці комісії відповідним чином почнуть попереджати та знімати з реєстрації популярних політиків — це даватиме підстави визначати місцеві вибори 31 жовтня як такі, де результати виборів не відповідають волевиявленню громадян», — підкреслив М. Томенко.

Заступник Голови Верховної Ради також сказав, що його поїздки по регіонах засвідчують: «місцева влада, м’яко кажучи, з адміністративним ресурсом і тиском перестаралася». За його словами, несприйняття дій місцевої влади, особливо в частині агітації за «рідну Партію регіонів», перейшло всі межі. «Тому влада, плануючи такі дії, повинна пам’ятати: якщо вона посіє зневагу до людей, то пожне ненависть до себе, і набагато складніше буде переконати народ, який почне захищати свої права, аніж тепер переконувати опозицію», — наголосив М. Томенко.

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.