Миколаїв

Волевиявлення мають намір провести «чесно й прозоро» 
Лідери миколаївських обласних і міських партійних організацій, учасники виборчого процесу, підписали меморандум про чесні й прозорі вибори. Не можна сказати, що зустріч за «круглим столом» відбувалася легко й просто. У своїх виступах одинадцять керівників парторганізацій висловили незадоволення чинною редакцією Закону про місцеві вибори й висловили істотні претензії на адресу деяких представників територіальних виборчих комісій. Але в одному учасники «круглого столу» були одностайні: закон порушувати не можна.
Обласна організація Партії регіонів, яку очолює голова ОДА Микола Круглов, запропонувала проект Меморандуму про чесні й прозорі вибори, що після деяких сперечань підписали всі, за винятком керівників місцевих організацій партії «Батьківщина» і Конгресу українських націоналістів. Ті, хто підписались під меморандумом, зокрема, взяли на себе зобов’язання будувати виборчу кампанію на повазі до політичних і цивільних прав опонентів, «утримуватися від нечесних методів політичної боротьби, у тому числі від збирання, створення й поширення недостовірної інформації, що принижує людську гідність, уникати спекуляції на соціальних, етнічних, культурних, релігійних та інших суперечностях...» 
Галина ПОРФИР’ЄВА. 
Донецьк
Служба безпеки затримала кандидата
У Донецьку співробітники СБУ затримали кандидата на посаду міського голови обласного центру від партії «Єдиний центр» Андрія Амбросьонка. Однопартійці назвали це «політичним кілерством». Кандидата викликали до приміщення обласного управління Служби безпеки як свідка у кримінальній справі, а вже під час зустрічі статус політика змінився на підозрюваного. «Мого колегу протримали фактично під вартою цілий день, він не мав можливості ані зателефонувати, ані іншим способом передати інформацію «на волю», — заявив лідер партії, народний депутат Ігор Кріль. — Усі спроби колег із обласної організації партії дізнатися про обставини затримання були даремними. Спецслужба вдалася до глухого нехтування всіх запитів».
У понеділок активісти «Єдиного центру» пікетували будівлю обласного управління СБУ, вимагаючи звільнення лідера регіональної організації. Вони пообіцяли, що акція протесту триватиме безстроково — до задоволення вимог. Партійці звернулися до Президента Віктора Януковича, заявивши, що той «як голова держави покладає великі надії на Донецьку область як на регіон, що повинен стати зразком у проведенні чесних і демократичних виборів».
Правоохоронці стверджують: затримання Андрія Амбросьонка не пов’язане із політикою. «Управлінням СБУ в Донецькій області порушено кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном — грошовими коштами, — здійсненого шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, тобто, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, — повідомили в прес-службі управління. — Згідно з наявними матеріалами кримінальної справи до скоєння злочину причетний директор ТОВ «Індустріальний Фонд» Амбросьонок А. М. Кримінальна справа відносно осіб — керівників політичної партії «Єдиний центр» — не порушувалась. Згідно з матеріалами кримінальної справи політична партія «Єдиний центр» не має відношення до комерційних структур, задіяних у схемі заволодіння грошовими коштами та до фактів злочинної діяльності, за якими порушено кримінальну справу».
За словами адвоката Амбросьонка Сергія Осики, його підзахисного підозрюють у тому, що він, нібито як господар низки фірм, які раніше отримували кредити в банку, заволодів чужим майном. Адвокат зазначив, що затриманий не є в названих фірмах ані керівником, ані власником, а лише надавав консультаційні послуги керівникам компаній. «Амбросьонку цю статтю справи інкримінують незаконно, — переконаний Осика. — В матеріалах справи відсутні жодні докази того, що Амбросьонок Андрій Миколайович особисто чи опосередковано заволодів грошовими коштами банку. Отримувачами кредитів були зовсім інші фірми, до яких він не має стосунку. Із матеріалів справи вбачається лише те, що Амбросьонок віддавав своє майно під забезпечення кредитного договору. Виходячи з цього, заяви про те, що в цій справі немає жодного політичного підгрунтя,  мають непереконливий вигляд».
Колегія лідерів партії «Єдиний центр», яка зібралася на екстрене засідання, відзначила, що інцидент із Андрієм Амбросьонком став другим резонансним фактом переслідування членів партії в Донецькій області. Раніше прямо під час отримання посвідчення кандидата на посаду міського голови Білозерська співробітники міліції взяли під варту заступника директора шахти «Білозерська» Володимира Швеця.
Ліна КУЩ.
СУМСЬКА ОБЛАСТЬ
Справою мережевих агітаторів зайнялися правоохоронці
Минулого тижня Іван Самсоненко склав повноваження голови виборчої комісії Сум. Свою відставку голова виборчкому пояснив «різким погіршенням свого здоров’я». Тим часом представники окремих партій пов’язують «відставку» на самому фініші передвиборної кампанії тиском «відомих політичних сил» на керівника виборчої комісії.
Водночас прокуратура Сумщини почала перевірку фактів, викладених у місцевих і центральних ЗМІ (зокрема, в публікації «Голосу України» від 16 жовтня ц. р. «Мережевий» скандал набирає силу політичного цунамі») про застосування у нинішній передвиборній кампанії так званого мережевого маркетингу під назвою «Піраміда Чмиря», яка почала діяти в регіоні безпосередньо з «благословення» голови Сумської ОДА.
Наразі правоохоронні органи вбачають кримінальний підтекст лише в діях керівника піраміди «мережевих агітаторів» Микити Громика.
Результати перевірки мають озвучити наприкінці цього тижня.
Владислав ЖМУРКОВ.
Львівська область
З молитвою — проти фальсифікації
Священики різних релігійних конфесій минулої неділі провели на центральній площі Львова екуменічний молебень за чесні вибори. Разом з представниками десятка партій помолитися до пам’ятника Тарасові Шевченку прийшли близько двох тисяч львів’ян. Минулими роками на схожі заходи збиралося до десяти тисяч горожан.
Політичні партії прийшли на молебень зі своїми прапорами, у такий спосіб давши підстави думати, що демократичні сили не скоро об’єднаються. Представники «Нашої України», Конгресу українських націоналістів, «Фронту змін», «України Соборної», «Української платформи» та інших партій висловили тривогу, що вибори до місцевих рад 31 жовтня можуть сфальшувати, бо вже під час формування комісій були виявлені серйозні порушення. Щоб сформувати у Львові виборчі комісії по-новому, подавалися позови, але суд не задовольнив претензій політичних партій. Тому найрадикальніші з них пообіцяли вивішувати прізвища фальсифікаторів на «стовпах ганьби».
Богдан КУШНІР.