Вибори до місцевих органів влади вийшли на фінішну пряму. І починають нагадувати зведення з фронтів. Майже всі партії, навіть союзники регіоналів — Компартія і «Сильна Україна», скаржаться на тиск, використання адміністративного ресурсу. Що вже казати про тих, хто не входить до провладного табору.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко вже заявила про те, що її політична сила не визнає результатів місцевих виборів у трьох областях — Київській, Львівській і Тернопільській, де, мовляв, влада зареєструвала фіктивні партійні організації. Ще один скандал розгорівся в Харкові, де, за словами колишнього голови ОДА Арсена Авакова, місцеве видавництво надрукувало тисячі зайвих бюлетенів.

Усе це, а ще прискіплива увага європейських інституцій, змушує команду глави держави стримувати ймовірну запопадливість строкатої армії місцевих чиновників. Адже місцеві вибори — перший тест нової влади на демократію. І дуже хочеться зберегти обличчя, відкинути звинувачення у використанні адмінресурсу і фальсифікацій у день голосування. Президент Віктор Янукович уже дав вказівку вивчити ситуацію в Харкові. А минулого четверга провів нараду з головами обласних державних адміністрацій. У своєму виступі він акцентував увагу на персональній відповідальності кожного чиновника за проведення чесних, прозорих виборів.

Водночас деякі оглядачі прогнозують низьку явку під час місцевих виборів. За словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, до виборчих урн можуть прийти від 50 до 60 відсотків громадян, що мають право голосу. Однак, напевно, треба врахувати той факт, що поза виборчим процесом залишилася столиця. Не буде виборів до деяких інших місцевих рад, оскільки там громади вже переобрали свою представницьку владу.

Багато хто з аналітиків і колег-журналістів розглядають цьогорічні перегони до місцевих органів як генеральну репетицію майбутніх парламентських виборів. Особливо після рішення Конституційного Суду. Понад те, одна з газет, яка належить впливовому депутату-регіоналу, посилаючись на неназвані джерела в адміністрації Президента, стверджує: в разі успіху Партії регіонів на нинішніх місцевих виборах, ймовірно, парламентські перегони можуть відбутися в березні наступного року, щоб вона закріпилася на досягнутих рубежах. Оскільки, мовляв, у 2012 році реформи, проголошені Віктором Януковичем, ще не дадуть позитивного ефекту, а відтак треба «кувати залізо, доки гаряче».

Та перенесення парламентських виборів на рік може, знову-таки, загальмувати проведення непопулярних реформ. Адже регіонали змушені були відкласти розгляд багатьох законопроектів у Верховній Раді, щоб не нашкодити собі на місцевих перегонах. Тим паче що навіть проект Податкового кодексу, прийнятий у першому читанні, спричинив сплеск емоцій у середовищі ділових людей, без мітингів яких важко уявити сьогоднішнє життя. Щоправда, звичайно, не обходиться і без політиків, які роблять усе, щоб пропагувати себе улюблених. Саме на це звернув увагу Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який зазначив: внесення понад 2000 поправок у проект Податкового кодексу — це не що інше, як політика. І висловив думку, що його треба прийняти уже цього тижня. Але з таким розрахунком, щоб кодекс влаштовував і людей, і державу. Тим паче що відсутність Податкового кодексу гальмує і прийняття державного бюджету на наступний рік.

Ось такі тенденції вималювалися протягом минулого тижня, які, безперечно, матимуть вплив і в майбутньому.