Учора Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер прибув до України з офіційним візитом. Він зустрівся, зокрема, з Президентом України Віктором Януковичем, після чого вони дали спільну прес-конференцію. Як зауважив глава нашої держави, обидва політики обговорили низку питань двосторонніх відносин: торговельно-економічних, гуманітарних, співробітництва в міжнародних організаціях, інтеграції України в європейський простір.

За словами Віктора Януковича, спільно із канадським урядовцем вони відзначили, що рівень торговельно-економічних відносин між нашими країнами недостатньо високий. «Нам необхідно значно активізувати роботу наших урядів», — підкреслив Президент, повідомляє його прес-служба. Україні важливо використати на шляху реформ канадський досвід, — наголосив Віктор Янукович. Він висловив переконання, що вчора зроблено лише перший крок на шляху до лібералізації візового режиму.

Водночас Прем’єр-міністр підкреслив: «Канада і канадці відчувають глибоку любов до України та українського народу». Він нагадав, що сьогодні українська громада Канади є третьою за чисельністю у світі після України та Росії. «Саме через те канадці відчувають особливу гордість, що Канада стала першою західною країною, яка визнала незалежність України в 1991 році. Канада підтримувала і підтримуватиме поступ України у напрямі свободи і демократії», — наголосив С. Гарпер.

Віктор Янукович також висловив упевненість з приводу того, що наше співробітництво в торговельно-економічній сфері активізує укладання угоди про вільну торгівлю. «Ми будемо прагнути, щоб найближчим часом ця угода була підписана», — сказав він, наголосивши, що підписання документа відповідає інтересам обох держав. «Лібералізація торговельних відносин дасть можливість значно розширити зовнішні ринки: Україні — на теренах Північної Америки, а Канаді — на Євро-Азійських теренах», — сказав глава держави.

За словами Президента, черговий раунд переговорів стосовно створення зони вільної торгівлі відбудеться в Оттаві в середині грудня цього року.

У присутності Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера відбулося підписання міжурядового Меморандуму про взаєморозуміння стосовно молодіжних обмінів.

Документ підписали міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін та Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Данієль Карон.

Головною метою меморандуму є сприяння обміну молоді, яка отримуватиме кращі можливості для подорожування, проживання та праці в приймаючій країні.