Найбільшу заборгованість із зарплати має на Полтавщині ВАТ «Тепловозоремонтний завод». Колишній флагман полтавської промисловості, який свого часу був і одним з найкращих галузевих підприємств СРСР, завинив своїм працівникам уже 1,7 мільйона гривень. Про це повідомив заступник прокурора Полтавської області Олег Кириченко під час розширеного засідання колегії прокуратури області. За його словами, найбільші заборгованості з виплати заробітних плат мають підприємства Полтави, Кременчука та Лубен. Серед них теж знані в краї підприємства — ТОВ «Завод ГРЛ» (545 тис. грн.), ВАТ «Керамік» (532,6 тис. грн.), «Полтавський хлібокомбінат» (113,7 тис. грн.), товариство «Україна-Промресурс» (402,1 тис. грн.), ДП «Державний проектний інститут містобудування «Міськбудпроект» (690 тис. грн.).
Серед банкрутів впевнено «лідирує» теж успішне колись підприємство «Полтаванафтогазгеологія» (4,5 млн. грн.). Фінансово неспроможними, як не дивно, вважаються і два спиртозаводи — Лохвицький і Жовтневий. Перший з них безнадійно заборгував 3,9 млн. грн., а другий — 1,6 млн. грн.
Лише з початку року за результатами відповідних перевірок прокуратурою порушено 36 кримінальних справ, з яких 32 вже направлено до суду. І хоч, як наголосив прокурор області Віктор Войцишен, починаючи з березня поточного року в регіоні спостерігається поступове зменшення заборгованості із зарплат, але загалом ситуація невтішна — 28,5 млн. гривень все ще ніяк «не дійдуть» до тих, хто ці гроші заробив.
Який же вихід? Дехто навіть пропонує повернутися до «натуроплати». Але якщо стосовно хлібокомбінату це ще якось можна уявити, то чим розраховуватиметься тепловозоремонтний завод?