Перевищення санітарних норм умісту шкідливих речовин у Дунаї на території Одеської області внаслідок аварії на угорському глиноземному заводі станом на вчорашній день не зафіксовано. Про це на прес-конференції в Києві розповів заступник міністра з надзвичайних ситуацій Віталій Романченко.
До того ж він висловив сподівання, що робота, проведена угорськими рятувальниками з ліквідації наслідків катастрофи, а також велика відстань до української частини Дунаю дасть змогу уникнути забруднення води в цій водоймі на території нашої країни.
У свою чергу начальник державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки Василь Стоєцький додав, що нині на всій території України проводиться перевірка шламонакопичувачів, дамб, сховищ небезпечних відходів та інших об’єктів, де ймовірні техногенні аварії.
Як уже писав «Голос України», раніше МНС допускало забруднення Дунаю в Одеській області після 22 жовтня через аварію в Угорщині.
Крім того, в МНС повідомили, що кількість надзвичайних ситуацій в Україні за 9 місяців 2010 року поменшала на 7,9 відсотка порівняно з аналогічним періодом 2009-го. Так, якщо в січні—вересні минулого року було зафіксовано 215 надзвичайних ситуацій, то за 9 місяців поточного їхнє число скоротилося до 198.
— Слід зазначити, що нинішнього року в 18 регіонах України було встановлено п’ятий рівень пожежної небезпеки через велику кількість загорянь і пожеж у природних екосистемах, особливо в лісах, але завдяки вжитим профілактичним заходам удалося не тільки зменшити кількість надзвичайних ситуацій, а й на 8,5 відсотка зменшити число загиблих і більш як удвічі знизити число потерпілих, — сказав заступник міністра, передає «РБК-Україна».
За словами В. Романченко, 2010 року кількість загиблих становила 248 осіб, а торік — 271, кількість потерпілих цього року — 551 осіб, минулого — 1393. Він також зазначив, що силами МНС урятовано життя 5383 осіб і збережено матеріальних цінностей на майже 1 мільярд 600 мільйонів гривень.