Ранкове засідання 22 жовтня
Учорашнє засідання мало розпочатися з години запитань до уряду стосовно соціально-економічної ситуації в Україні, бюджетного процесу, наслідків прийняття Податкового кодексу та надання платних послуг у сфері освіти. Однак зранку фракція БЮТ вивісила над трибуною та в ложі уряду плакати «Де чесні вибори?», «Уряд, зупини емісію — причину різкого зростання цін», «Ганьба кишеньковим виборчим комісіям», «Вбивчі ціни і тарифи» та заблокувала роботу Верховної Ради.
Як під час брифінгу зазначив заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, мета цього блокування — не допустити до трибуни Верховної Ради під час проведення години уряду міністра освіти Дмитра Табачника. Таке рішення було прийнято зранку під час засідання фракції. «Мотивуючи свою позицію, члени фракції БЮТ заявили: що ця людина є головним українофобом, що ця людина розколює українське суспільство, що ця людина ненавидить українську історію та український народ. Тому ми вирішили, що не просто вийдемо із зали чи повернемося до цієї людини спиною, а зробимо все, щоб Табачник не зміг виступити з цієї високої трибуни», — сказав він. Ще однією причиною блокування є те, що до Верховної Ради не з’явився віце-прем’єр Сергій Тігіпко, а натомість про соціально-економічну ситуацію знову мали звітувати аграрний міністр Микола Присяжнюк та деякі заступники міністерств і відомств. «Ми це вже один раз слухали і другого разу знущання над вимогою опозиційної фракції не допустимо», — заявив А. Кожем’якін. При цьому заступник голови фракції БЮТ нагадав про норми Регламенту та статтю 30 закону про Кабінет Міністрів, яка передбачає, що під час години уряду в сесійній залі мають бути присутні всі міністри на чолі з прем’єром Миколою Азаровим. Загалом, за словами А. Кожем’якіна, під час погоджувальної ради він повідомив, що БЮТ розблокує трибуну у тому разі, якщо, по-перше, фракції більшості погодяться першим питанням розглянути постанову про мораторій на зростання цін, по-друге, — якщо буде розглянуто питання про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, котра проаналізує порушення виборчого законодавства та обставини незаконного зняття з виборчих перегонів кандидатів від БЮТ у Київській та Львівській областях, і, по-третє, — якщо буде в обов’язковому порядку розглянуто питання про позбавлення сумісників депутатських мандатів, причому не тільки тих, стосовно яких більшість готова проголосувати, а всіх. «Якщо більшість погодиться на ці вимоги — Верховна Рада запрацює», — зазначив А. Кожем’якін.
Після цього лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що насправді все, про що повідомив представник фракції БЮТ, — це пропозиція під час погоджувальної ради з боку глави парламенту Володимира Литвина. «Та коли усе перекладається з хворої голови на здорову, то ми працюватимемо за порядком денним», — сказав він. Та додав, що «якщо опозиція не захоче працювати за порядком денним, то більшість буде думати, як у ті дні, порядок денний на які формує опозиція, відходити від тієї теми, щоб парламент працював нормально.