Нові податкові правила можуть знищити або виштовхнути у тінь малий і середній бізнес. Таким був лейтмотив численних акцій протесту, які хвилею прокотилися країною впродовж вересня-жовтня. Географія вражає: проти «кодексу Азарова» мітингували в Криму, Миколаєві, Житомирі, Запоріжжі, Тернополі, Сумах, Одесі, у маленькому Стрию і великому Києві. Наступного тижня вийдуть на вулиці підприємці Маріуполя.
Передовсім протестувальників обурюють наміри звузити сферу застосування спрощеної системи оподаткування. Згідно з проектом Податкового кодексу, для «єдиноналожників» максимальний обсяг виручки зменшується з 500 до 300 тисяч гривень, а кількість найманих працівників — з десяти до двох. Розширюється також перелік видів діяльності, на які не розповсюджується спрощена система оподаткування. Самі ставки єдиного податку підвищують до 600—1500 гривень на місяць, залежно від виду діяльності.
Днями понад три тисячі дрібних підприємців Кам’янця-Подільського упродовж кількох годин блокували в’їзди до міста. Перекривали також міст «Стрімка лань», який знаходиться на автостраді державного значення. Так вони висловили свій протест проти проекту Податкового кодексу та домагалися скасування додаткових внесків до Пенсійного фонду.
На день раніше 263 підприємці, котрі працюють переважно на ринках міста, надіслали звернення до міської ради з вимогою підтримати їх перед центральними органами влади. У міськвиконкомі того ж дня підготували й адресували відповідні листи до уряду та Асоціації міст України. Про це мітингувальникам повідомив перший заступник міського голови Валерій Андрухович.
21 жовтня питання мала розглянути сесія міськради. Однак засідання скасували через раптову хворобу секретаря Валентини Волошиної. Вона після арешту міського голови Анатолія Нестерука є єдиною особою, уповноваженою скликати сесію. З дев’ятої до одинадцятої ранку протестувальники стояли під будинком ради на центральному майдані міста і вимагали все-таки скликати сесію, погрожуючи перекрити дорогу. Зрештою вони це й зробили. Незважаючи на пронизливий вітер та холодний дощ, підприємці курсували туди-сюди пішохідним переходом, не пропускаючи транспорт. У декого з водіїв не витримували нерви, якесь авто навіть травмувало одного зі страйкарів.
Під тиском протестувальників депутати опозиційних партійних осередків підписалися під вимогою провести сесію. Секретар ради прибула на неї в кареті швидкої допомоги і одразу по закінченні повернулася в лікарню. 27 депутатів із 50 висловилися на підтримку вимог підприємців та ухвалили звернення до Президента України Віктора Януковича, на якому наполягали страйкарі.
«Якщо нас не почують, ми покажемо їм тут другу Францію!» — заявили підприємці. «Ми вже не раз виходили на цей майдан за останні дні, зокрема, на підтримку заарештованого міського голови Анатолія Нестерука, та результатів не побачили. У нас забирають усе — від права вибору до останніх копійок, які заробили нелегкою працею... «Голос України» друкував 11 вересня наш відкритий лист до Президента, Верховної Ради, уряду з тими ж вимогами. Чому досі немає відповіді?!. Влада нас провокує на страйки, при цьому цинічно розповідаючи, що в Україні все добре. Ми приєдналися до всеукраїнського протесту... Зневаги не потерпимо. Бо ми не бидло, а люди», — заявили учасники акції протесту.