Парламентська асамблея Ради Європи вважає, що політична стабільність — найголовніша умова для консолідації і демократії в Україні. Про це заявив на прес-конференції народний депутат від Партії регіонів, віце-президент ПАРЄ Іван Попеску.
«Ця відносна стабільність, вважає Асамблея, є крихкою, оскільки поки що не розпочато вирішення головних системних причин нестабільності, яка була в країні останніми роками», — зазначив він. Це, за його словами, означає, що ПАРЄ була стурбована тим, що різні гілки влади — Президент, уряд, Верховна Рада — не могли знайти між собою спільну точку зору. Парламентарій розповів, що після обрання Президентом Віктора Януковича в країні відбулася консолідація, а рішення Конституційного Суду від 30 вересня цього року поклало край нестабільності. Рада Європи на це відреагувала дуже швидко. І в резолюції, прийнятій на жовтневій сесії ПАРЄ, було написано, що консолідація влади є зрозумілою, бо без порозуміння неможливо проводити реформи.
Крім того, Рада Європи наполягає, щоб усі зміни до законів приймалися у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії. Народний обранець підкреслив, що Асамблея пропонує повну підтримку органам влади на шляху до реформ, які необхідні для виконання вступних зобов’язань Україною перед Радою Європи.
А член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Юлія Новікова розповіла: «Венеціанська комісія відзначила, що закон про судоустрій і статус суддів став фундаментом для зміцнення незалежності судової гілки влади. Також комісія вітає прагнення української влади до удосконалення законодавства у судовій сфері та запровадження автоматизованої системи документообігу».