Учора у стінах парламенту відкрилася документальна виставка «Права людини в Україні: історія і сучасність», присвячена 60-річчю підписання Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950-го року. 
Як зазначив під час відкриття виставки Голова Верховної Ради Володимир Литвин, сьогодні, коли в Україні говорять про права людини, то зазвичай, насамперед йдеться про політичні права. «Вважаю, що на перше місце треба ставити проблему економічних і соціальних прав, бо право на роботу, право на освіту, право на медзабезпечення — це ті напрямки, де права декларуються, але реалізуються на надзвичайно низькому рівні», — зазначив голова парламенту. Отож, на його думку, саме про це має йти мова під час спеціального засідання Верховної Ради з нагоди 60-річчя з дня підписання Конвенції та у доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.
Виставка містить ряд документів з історії розробки та підписання Декларації та Конвенції з прав людини, законодавчі акти про ратифікацію Конвенції в Україні. Крім того, тут розміщено й донедавна таємні документи з архівів ЦК КПУ. Зокрема, у розпорядженні ЦК від 30 листопада 1989 року про заходи у зв’язку з днем прав людини, зазначається, що оскільки, за рішенням ООН цей день відзначається щороку 10 грудня, то «самодіяльні організації звернулися до органів влади Києва з проханням дозволити провести 10 грудня на площі біля Республіканського стадіону мітинг, присвячений правам людини». У зв’язку з цим ЦК вважало особливо важливим провести 8 грудня власні збори громадськості та широко висвітлити їх у пресі.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.