Вечірнє засідання 21 жовтня
Народні депутати розглянули законопроект про регулювання у сфері енергозбереження щодо виконання Україною вимог Кіотського протоколу і два законопроекти про регулювання та управління викидами та адсорбцією поглиначами парникових газів. Під час обговорення народні обранці звернули увагу на те, що проекти подали на розгляд різні комітети. Зокрема, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко наголосив, що в екологічних питаннях поспішати не треба. «Якщо предметом законопроекту є питання навколишнього середовища, то його має розглядати парламентський комітет з питань екології. Треба думати над чистотою, прозорістю цих норм, які давали б змогу і енергозбереження забезпечити, і заробляти гроші для країни», — підкреслив він. А народний депутат Володимир Каплієнко (позафракційний) зауважив: «Дуже важливо, що з’явилася своя точка зору стосовно унормування вимог Кіотського протоколу на території країни. Якщо цього досягнемо, то зробимо великий крок вперед». За результатами голосування за основу було прийнято законопроект про регулювання у сфері енергозбереження. Документом передбачено порядок створення та функціонування національної системи спостереження, збирання, передачі та обробки інформації, необхідної для оцінки й контролю викидів парникових газів.
Також у першому читанні парламент прийняв проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (щодо погашення заборгованості за спожиту електроенергію і поставлене вугілля, що виникла у підприємств вугільної та енергетичної галузі).
Народний депутат від Партії регіонів Віктор Турманов зазначив, що мета законопроекту — врегулювання у підприємств вугільної та енергетичної галузі питання погашення взаємної кредиторської заборгованості за спожиту електроенергію і поставлене вугілля та проведення розрахунків за послуги, надані з перевезення вугільної продукції.
Законопроект про внесення змін до Закону «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» голови Комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої парламентарії прийняли за основу. Цей проект закону містить положення щодо вільного доступу до безоплатного проведення постконтактної профілактики інфікування ВІЛ-особам, які мали підвищений ризик контакту з ВІЛ у разі сексуального насильства та в інших випадках, з наданням відповідних консультативних послуг. Окрім того, в законопроекті регулюється доступ організацій різних форм власності, у тому числі неприбуткових, до участі у виконанні державного замовлення на надання медичних і соціальних послуг представникам груп підвищеного ризику щодо контакту з ВІЛ.
Також народні обранці прийняли за основу низку законопроектів, поданих Кабінетом Міністрів.
Окрім того, парламент прийняв у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів щодо розрахунків за природний газ та електричну енергію. Перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Григорій Семчук зазначив, що його прийняття позитивно вплине на розрахунки за спожитий природний газ та електричну енергію і в такий спосіб зменшить обсяги фінансових санкцій для підприємств житлово-комунального господарства, пов’язаних із порушенням термінів сплати за спожиті енергоносії. А також створить умови для підвищення якості та надійності послуг централізованого теплопостачання, водовідведення, особливо під час опалювального сезону.