Так оцінив ситуацію в економіці народний депутат України, президент ВАТ «Азовмаш» Олександр Савчук . На зустрічі з журналістами в Маріуполі депутат висловив підтримку діям уряду і заявив, що виробничники відчули полегшення в роботі: «Те, в якому стані прийняв країну Азаров та його кабінет, — я взагалі дивуюся, як вони викрутилися. Щодо повернення ПДВ — у нас таких проблем немає. А хіба погане рішення по облігаціях? Це гарне рішення. Все одно повертали б за відсотки. Зараз теж є дисконти. Але вони нормальні, прозорі. І воно — твоє. Щодо Податкового кодексу — так, були перегини, проте вони виправлені».

За словами О. Савчука, у діях влади з’явився «нормальний здоровий глузд». «У нас почалася нормальна робота з Росією. Це велика країна, яку свого часу взяли і закрили наші політики. А що замість цього? Заходу ми як не були потрібні, так і не будемо, там купа своїх проблем. А Росія — наш ринок. І з іншими партнерами стало легше працювати — наприклад, із Казахстаном, з яким раніше були непрості стосунки».
Журналісти поцікавились у О. Савчука, чому фракція Партії регіонів не голосувала за мораторій на підвищення пенсійного віку. «Мова не йде про негайне підвищення пенсійного віку, — пояснив депутат. — Але встановлювати до 2020 року... БЮТу більше нема чим зайнятися? Чому ж вони не встановили, коли були при владі? Якщо це буде доцільно, це буде зроблено. Якщо ні — то ні. А такі законопроекти — суто популістські. Голосувати за них — себе не поважати. Тим паче що спробуйте у нас чоловіка в 60 років змусити йти на пенсію. Лише десять, максимум п’ятнадцять відсотків ідуть добровільно».
Щодо роботи маріупольських машинобудівників, то «Азовмаш» пройшов найважчий період у новітній історії підприємства, зазначив парламентарій. «Ми достатньо впевнено тримаємося. У нас залишилися проблеми з деякими кредиторами, але це більше на рівні стосунків. Наші пропозиції щодо погашення заборгованості корисні, доцільні й вигідні для всіх. Сьогодні ми почали активно погашати заборгованості. З банками теж головним чином нормальні стосунки. Тут я оптиміст». Депутат пояснив, що великий обсяг кредитів був зумовлений необхідністю модернізувати виробництво. Сьогодні практично завершене створення потужного комплексу з виробництва лиття і поковок потужністю понад 500 тисяч тонн рідкої сталі на рік. Завершується спорудження другої формувальної лінії великого вагонного лиття, розпочато будівництво третьої лінії для дрібногабаритного лиття. Там, де колись діяв цілий цех, зараз працюють 70 осіб. Створено сучасне виробництво якісної сталі. Тому сьогодні, коли попит на продукцію машинобудування знову зріс, «Азовмаш» може виконати побажання замовників.
«Не лише ми, а й жоден із вагонобудівних заводів не відчуває нестачі в замовленнях, — не приховував оптимізму О. Савчук. — За ці два роки стільки порізали рухомого складу, що потреба в ньому велика. Прокинулись і металурги. Ми почали отримувати нові замовлення, в тому числі з-за кордону — Індії, Алжиру. Наступного року ми збільшимо виробництво в півтора разу і вийдемо стабільно на виробництво 1,5 тисячі вагонів на місяць». За час кризи підприємство скоротило чверть працівників. Зате за цей час на 30 відсотків збільшилася продуктивність праці. Керівник холдингу вважає це позитивним наслідком оптимізації чисельності персоналу. Але вже наступного року «Азовмашу» у зв’язку з розширенням виробництва знадобляться нові робочі руки. О. Савчук прогнозує, що на роботу приймуть близько тисячі осіб. Сьогодні середня заробітна плата на підприємстві становить 2400 гривень на місяць. Окремі робітники (наприклад, в електросталеплавильному виробництві) отримують шість-вісім тисяч на місяць. «Якщо ми виконаємо свої плани, зарплата зростатиме», — пообіцяв депутат.
 
Донецьк.