Виборчі бюлетені

Форму та колір виборчого бюлетеня для кожних місцевих виборів затверджує Центральна виборча комісія не пізніш як за 30 днів до дня проведення чергових місцевих виборів і вони не змінюються до початку наступного виборчого процесу. Виборчі бюлетені є документами суворої звітності та друкуються державною мовою.
Текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів (до 14 жовтня) до дня місцевих виборів.
Кількість виборчих бюлетенів для голосування визначають відповідні територіальні виборчі комісії, виходячи з кількості виборців, включених до попередніх списків, з урахуванням резерву, що становить 0,5 відсотка від кількості виборців на кожній дільниці.
Назви місцевих організацій партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані відповідною ТВК в багатомандатному виборчому окрузі (за списком партії), розміщуються у виборчому бюлетені в порядку черговості подання документів. Тобто якщо умовно Партія Сонця зареєструвала своїх кандидатів перша, в бюлетені вона стоятиме під номером один.
Прізвища кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови друкуються в алфавітному порядку з відомостями про рік народження, освіту, місце проживання, основне місце роботи, партійність кандидата, а також суб’єкта висування (висувається від партії чи сам).
Збереження та охорону отриманих виборчих бюлетенів забезпечує територіальна, дільнична виборча комісія. До того ж відповідають за організацію збереження виборчих бюлетенів персонально члени виборчих комісій.
У разі, якщо рішення про реєстрацію кандидата-мажоритарника, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови скасовується вже після виготовлення виборчих бюлетенів, відповідна ТВК приймає рішення про внесення змін до виборчого бюлетеня (копія такого рішення невідкладно передається до ЦВК). А проти прізвища кандидата, який вибув, ставиться відповідний штамп. Така само процедура відбувається, якщо скасовано реєстрацію всіх кандидатів, висунутих тією чи іншою партією. Тоді штамп «Вибув» ставиться проти назви партії.
Використання штампа «Вибув» без відповідного рішення ТВК забороняється.
Записала Олена ГОРБУНОВА.