Тринадцять кримінальних справ щодо депутатів рад різних рівнів та голів територіальних громад порушено органами прокуратури Кіровоградщини з початку нинішнього року. Дев’ять із них уже розслідувано і спрямовано до суду. Решта чотири, порушені останнім часом, у тому числі три — стосовно сільських голів, — у провадженні слідчих органів прокуратури.
Фігурантом однієї зі справ є депутат сільської ради з Новоархангельського району, голова фермерського господарства. За повідомленням прес-служби прокуратури області, йому інкримінується грубе порушення трудового законодавства, пов’язане з використанням праці неповнолітньої особи.
Як встановлено під час перевірки, достовірно знаючи, що хлопець є неповнолітнім, фермер, хоча й уклав з ним трудовий договір, але не визначив у ньому ні конкретного місця роботи, ні її обсяг, ні оплату, пообіцявши винагороду у розмірі 50 гривень. При цьому неповнолітньому працівникові доручили виконувати роботи, пов’язані з протруюванням зерна пшениці, хоча законодавство такі дії не дозволяє. Зокрема, у статті 190 Кодексу законів про працю передбачено, що забороняється застосовувати працю осіб молодше вісімнадцяти років на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. А в пункті 1.15 затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України у серпні 1998 року Державних санітарних правил, що регламентують умови транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві, прямо зазначено, що до роботи з пестицидами не допускаються діти шкільного та дошкільного віку, особи, які не досягли 18-річного віку, вагітні жінки та жінки, що годують груддю. 
Окрім того, прокурорською перевіркою встановлено, що керівник фермерського господарства, залучивши неповнолітнього до роботи з отрутохімікатами, навіть не забезпечив його індивідуальними засобами захисту дихальних шляхів. За таку «забудькуватість» сільському депутатові світить чималий штраф або арешт, або навіть виправні роботи терміном до двох років.
І зовсім свіжий приклад самодіяльності сільських посадовців. Сьомого жовтня прокуратурою області порушено кримінальну справу щодо службових осіб однієї з селищних рад області за ознаками злочинів, що, знову ж таки, передбачають зловживання владою та службове підроблення. Але йдеться вже не про премії, а набагато серйозніші речі. Сільські чиновники, які за своїм призначенням мали стояти на сторожі інтересів місцевої територіальної громади, по суті обібрали її, самочинно позбавивши частини майна.
Як було встановлено в ході перевірки, влітку нинішнього року гаражний кооператив отримав у даному населеному пункті в оренду терміном на 49 років земельну ділянку площею шість гектарів. Про що мав відповідне рішення сесії селищної ради. Насправді ж ніякого рішення з цього приводу сесія не приймала. Воно було підроблене чиновниками селищної ради. Доки це з’ясували, керівництво кооперативу, оперуючи ним як справжнім, виготовило та затвердило технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі, а згодом гаражний кооператив отримав державний акт про право власності на зазначену ділянку. Як передана в оренду комунальна земля стала уже не комунальною, зараз з’ясовує прокуратура.
За нормативно грошовою оцінкою вартість земельної ділянки — вісім мільйонів гривень. У таку суму збитків обійшлися державі махінації корисливих службовців, внаслідок чого шість гектарів землі у власності селища наче й не було.