Сьогодні ні для кого не таємниця, що саме інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) є тією основою, на базі якої будується нове суспільство — суспільство, засноване на знаннях. Це стає можливим завдяки появі нових винаходів, які дають змогу зробити обмін інформацією між людьми швидшим, надійнішим, якіснішим, безпечнішим та дешевшим. Протягом останніх десятиріч Україна відверто відставала в створенні нових телекомунікаційних технологій і виступала лише імпортером сучасного обладнання та програмного забезпечення. Однак сьогодні, завдяки плідній роботі вітчизняних вчених, Україна ступила на принципово новий шлях — шлях перетворення на одного зі світових лідерів в цій сфері.

Яскравим прикладом такої роботи є цикл наукових праць під загальною назвою «Технологічні, організаційні та регуляторні засади побудови телекомунікаційних мереж сучасних та наступних поколінь», який цього року Одеська національна академія зв’язку ім. О. С. Попова подала на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки. Авторський колектив цієї роботи, а саме: д. т. н. Васіліу Є. В., д. е. н. Гранатуров В. М., к. т. н. Гуляєв К. Д., к. ф.-м. н. Дейнека І. В., Івлєв Ю. В., Кайденко М. М., к. т. н. Каптур В. А., д. т. н. Ложковський А. Г. та д. т. н. Тіхонов В. І., складається з представників найпотужніших українських наукових шкіл в галузі телекомунікацій і включає в себе і відомих на весь світ науковців-теоретиків, і перспективних дослідників-практиків, які власноруч започаткували цілу низку сучасних бізнес-проектів на вітчизняному телекомунікаційному ринку.

Зокрема, в межах представленої роботи запропоновано дві принципово нові телекомунікаційні технології — UA-ІTT та ЕХ, які є вдосконаленою альтернативою основному стеку протоколів мережі Інтернет. Їх використання дає змогу не тільки в рази підвищити швидкість передавання інформації та скоротити енергоспоживання обладнання, а й підняти надійність, якість та безпечність зв’язку на принципово новий рівень.

Також авторами представленої роботи виконані піонерські в Україні теоретичні дослідження в сфері квантової криптографії, яка бурхливо розвивається в останні два десятиріччя. Українським вченим вдалося спроектувати таку систему зв’язку, що завжди може виявляти підслуховування, чого не забезпечують повною мірою ніякі традиційні методи захисту комунікацій.

На окрему увагу заслуговують представлені в роботі рішення з організації захищеного інтернет-простору для дітей. Роботи одеських вчених в цьому напрямі вже здобули найвищу світову нагороду в сфері інформаційно-комунікаційних технологій за проект «Безпечний інтернет-простір для загальноосвітніх навчальних закладів», отримавши у 2012 році приз Всесвітнього саміту на найвищому рівні з питань інформаційного суспільства в категорії «Кібербезпека та укріплення довіри до ІКТ», і сьогодні черга за їх визнанням на батьківщині дослідників.

Зважаючи на те, що впровадження запропонованих авторами науково-технічних рішень уже дає можливість вітчизняним установам заощаджувати мільйони гривен щорічно, а подальший їх розвиток може мати для держави значно більший економічний ефект, вважаю за доцільне рекомендувати роботу «Технологічні, організаційні та регуляторні засади побудови телекомунікаційних мереж сучасних та наступних поколінь» для присудження Державної премії України в галузі науки і техніки за 2014 рік.

Голова Ради Української асоціації операторів зв’язку «Телас» Леонід Ошеров.