Ранкове засідання 21 жовтня
Незважаючи на те, що проект закону про доступ до публічної інформації народні обранці не можуть ухвалити ось уже 2,5 року, вчора голосування за нього знову відклали. Представляти документ мав голова Комітету з питань свободи слова та інформації бютівець Андрій Шевченко. Однак представник Партії регіонів Едуард Павленко перед тим взяв слово і повідомив, що відповідно до свого права суб’єкта законодавчої ініціативи подав до проекту 10 поправок. Та, за його словами, керівництво комітету зробило все для того, щоб народний депутат на засідання, де розглядався цей проект закону, не потрапив. Тож більшість його пропозицій не враховано без жодних пояснень. 
Представники опозиції у відповідь нагадали, як у сесійній залі ухвалювався, зокрема, закон про засади зовнішньої і внутрішньої політики. Мовляв, тоді теж було чимало поправок, які ніхто до уваги не брав. А Андрій Шевченко наголосив на тому, що вісім з одинадцяти членів комітету підтримали проект закону про доступ до публічної інформації. Тому Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив розгляд цього законопроекту на сигнальне голосування, під час якого кнопку «за» натиснув 171 депутат. Натомість за те, щоб розгляд проекту закону перенести на 2 листопада, висловився 251 парламентарій.
Загалом депутати ухвалили вчора в цілому такі закони: про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна»; про особливості передачі в оренду та концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності; зміни до закону про планування і забудову територій, які стосуються будівель закладів освіти, культури, медичного і оздоровчого призначення; та зміни до статті 11 закону про управління об’єктами державної власності у частині врегулювання порядку участі та голосування представників держави на зборах господарських товариств. Натомість низка документів не знайшла підтримки в залі. Пізніше народні обранці ухвалили у першому читанні зміни до закону про вибори народних депутатів, які стосуються порядку зміщення парламентаріїв, повноваження яких достроково припинені; проект змін до закону про судоустрій і статус суддів, які стосуються підвідомчості прав, які пов’язані із соціальними виплатами; а також урядовий проект змін до статті 31 закону про телебачення і радіомовлення щодо визначення розміру ліцензійного збору.
Після ранкової перерви депутати встигли розглянути тільки питання про обрання та звільнення суддів. За новим законодавством про судоустрій та статус суддів з цього приводу доповідали представники вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої Ради юстиції. Парламентарії змушені були в сесійній залі розглядати всі зауваження, які надійшли до тієї чи іншої кандидатури. Тож процедура розтягнулася на кілька годин. З цього приводу депутати і від більшості, і від меншості наголошували, що законодавство слід удосконалити.
Ще вранці під стінами парламенту розгорнулася акція протесту проти ухвалення Податкового кодексу. За дорученням Голови Верховної Ради Володимира Литвина, пікетувальники мають визначитися, хто представлятиме їхні інтереси в ініціативній групі на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики.
Учора народні депутати привітали з днем народження своїх колег Олега Бабаєва та Ольгу Герасим’юк.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.