14 вересня — День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України

Добробут українців напряму залежить від наявності доступних енергоресурсів. Чи зможемо ми коли-небудь стати повністю незалежними від імпорту газу і що заважає зробити перші кроки в цьому напрямі вже сьогодні? На ці запитання нашому кореспондентові відповів відомий експерт у цій галузі Олексій Чеберда, який до приходу до влади Президента Віктора Януковича очолював найбільше в країні підприємство з видобутку та переробки природного газу — ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України».

 

— Олексію Григоровичу, чи актуальне для сьогоднішньої України таке свято, як День працівників нафтової та газової промисловості?

— Я відповім по-іншому: дуже радий, що така промисловість у нашій країні як і раніше існує. І вона повинна бути максимально охоплена увагою держави. Але, на жаль, її поки що приділяється дуже мало. Тому, з одного боку, хотів би привітати колег із професійним святом, побажати їм успіхів, здоров’я й добробуту, а з другого — терпіння. Гадаю, що восторжествує та справедливість, якої заслуговують у нашій країні люди, що добувають газ і нафту.

— Наскільки серйозну роль відіграє газовидобуток у вітчизняній економіці?

— На жаль, великі газодобувні підприємства не мають тих доходів, які отримує комерційний посередник, що реалізує газ. Так, приміром, сьогодні вартість газу, добутого ДК «Укргазодобування», становить майже п’ятсот гривень за тисячу кубометрів. Водночас на ринку газ пропонується по чотириста доларів — за цією ціною ми його закуповували в Російської Федерації.

У середині 90-х років вітчизняні компанії добували майже сорок мільярдів кубометрів газу на рік. Сьогодні цей показник скоротився практично вдвічі. Але ж 30—35 мільярдів кубометрів власного видобутку дали б змогу забезпечити за прийнятною ціною потреби і населення, і бюджетної сфери. А великі комерційні підприємства, пов’язані з металургією, хімічною промисловістю, повинні закуповувати газ за ринковими розцінками — в тієї ж Росії, в Туркменії, в Казахстані — адже свою продукцію вони реалізують за ринковою ціною.

— Оцініть запаси газу в Україні

— На найближчі сто років свого газу в нас точно вистачить. Але родовища потрібно освоювати. І гроші для цього в бюджеті передбачено — от тільки найчастіше використовуються вони не за призначенням.

Дніпропетровська область.

ІЗ ДОСЬЄ «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»

Олексій Чеберда працював у керівництві ЗАТ «Дніпронафтогазгеологія», керував управлінням ВАТ «Укрнафта», був директором ДП «Надра ресурс» НАК «Надра України», гендиректором ДП «Укрнафтогазкомплект» НАК «Нафтогаз України». До 2010 року — гендиректор ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України».

 

Фото naftogaz.com