У конфлікт час втрутитися керівникам держави
Улітку нинішнього року наша газета привернула увагу до проблеми Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». Публікації «Поштова карета застрягла на шляху реформ» (25 червня 2010 року) і «До управління повинні прийти професіонали» (2 липня 2010 року) спричинили чималий резонанс серед читачів. Адже стан справ у поштовій галузі стосується кожного без винятку мешканця країни.
Ми обіцяли повідомити читачам про розвиток подій навколо конкурсу на заміщення вакантної посади генерального директора УДППЗ «Укрпошта», оголошеного Міністерством транспорту і зв’язку. Заздалегідь вибачаємося за те, що робимо це тільки зараз. Річ у тім, що публікаціями в газеті й ситуацією навколо конкурсу зацікавилася Генеральна прокуратура України. Розгляд протесту прокуратури перенісся до суду. Поки йшли судові слухання, ми утримувалися від виступу в пресі. І ось тепер, коли окружний адміністративний суд Києва виніс своє рішення, можемо повернутися до подій тримісячної давнини.
Скасували рішення конкурсної комісії, а потім і сам... конкурс
Отже, як повідомлялося раніше, в Міністерстві транспорту і зв’язку відбувся конкурс на заміщення вакантної посади генерального директора «Укрпошти». До участі у ньому було допущено кілька претендентів, у тому числі виконуючий обов’язки генерального директора Євген Заяць. «Серед вимог, які висуваються до кандидатів, — базова освіта відповідного профілю і досвід успішної роботи на керівних посадах підприємств галузі зв’язку і сфери інформатизації не менш як п’ять років, — зазначала наша газета в публікації «Поштова карета застрягла на шляху реформ». — Ні спеціальної освіти, ні необхідного досвіду пан Заєць, який працював у будівельних, комунальних підприємствах та управлінні земельних ресурсів Дніпропетровська, не має. Але ця головна обставина не стала перешкодою для допуску його до участі як претендента на заміщення вакантної посади керівника «Укрпошти». Що є прямим порушенням Постанови Кабінету Міністрів №777 від 03.09.2008 р. «Про проведення конкурсного відбору керівників державних об’єктів господарювання».
Дивно, але за результатами конкурсу переможцем комісія назвала саме Зайця. Це рішення викликало запитання не тільки в поштовиків, журналістів і громадськості, а й у Генеральної прокуратури. Заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін направив протест на рішення комісії Міністерства транспорту і зв’язку України стосовно проведення конкурсного відбору керівників державних підприємств від 2 липня 2010 року. Заступник Генпрокурора зазначив, що комісія Мінтрансу порушила встановлений Кабінетом Міністром порядок проведення конкурсного відбору. По-перше, в офіційних оголошеннях, розміщених на сайті міністерства, і в засобах масової інформації, не було зазначено дати проведення конкурсного відбору й оприлюднення його результатів. По-друге, комісія незаконно ухвалила рішення про недопущення до участі в конкурсі одного із претендентів, який подав усі передбачені документи.
«У той же час документи, подані Лаврентьєвою Н.П. та Зайцем Є.І., не відповідали кваліфікаційним вимогам, — зазначається у протесті. — Однак комісією вказані претенденти безпідставно допущені до участі в конкурсі, а Зайця Є.І. протиправно визнано переможцем... Усупереч зазначеним вимогам, у Зайця Є.І. та Лаврентьєвої Н.П. на час проведення конкурсу повна вища освіта за кваліфікаційним рівнем магістра або спеціаліста в галузі зв’язку відсутня. Досвід роботи Зайця Є.І. на керівних посадах підприємств галузі зв’язку та сфери інформатизації обмежується трьома місяцями, а Лаврентьєва Н.П. такого досвіду взагалі не має». Тобто сумніви громадськості в компетентності окремих претендентів тепер знайшли пряме підтвердження у протесті прокуратури. Заступник Генерального прокурора зажадав вжити невідкладних заходів із скасування незаконного рішення Міністерства транспорту і зв’язку.
У міністерстві спочатку протест прокурора відхилили. Реакцією прокуратури стала подання адміністративного позову до суду з вимогою визнати проти-правним і скасувати рішення комісії міністерства. Нарешті 10 серпня комісія Мінтрансу все-таки скасувала рішення про визнання переможцем конкурсу на заміщення вакантної посади генерального директора «Укрпошти» Євгена Зайця.
Здавалося б, законність восторжествувала. Логічно припустити, що тепер комісія вибере кращого з інших претендентів, які також брали участь у конкурсі. Та не так сталося, як гадалося! Буквально наступного дня, 11 серпня, міністр видав наказ, яким скасував... сам конкурс, посилаючись при цьому на протест заступника Генерального прокурора. Але прокуратура вимагала скасувати лише рішення комісії про визнання Є. Зайця переможцем у конкурсі, а не сам конкурс! Зрештою, яке право має міністерство скасовувати конкурс, якщо інші його учасники виконали всі передбачені вимоги? Адже скасування зачіпає інтереси саме цих учасників. Мета бюрократичної еквілібристики Мінтрансу стала зрозуміла через кілька днів. Уже 19 серпня Євгена Зайця призначають... генеральним директором УДППЗ «Укрпошта».
А як же конкурс, питається? Та ніяк. Оголошений та анонсований в офіційних джерелах конкурс саме ж відомство і скасувало. До того ж нічого не пояснивши громадськості, що уважно стежить за розвитком подій навколо крісла першого керівника «Укрпошти», чи іншим учасникам конкурсу, які дізналися про скасування «заднім числом». Чи не здається наполегливість, з якою керівник Мінтрансу протягує на посаду генерального директора поштового відомства одну конкретну людину, гідною кращого застосування? А може, компетентним органам варто було б розглянути ситуацію на наявність ознак корупції?
«Віз» котиться назад і ризикує придавити «робочих конячок»
За станом справ у державному підприємстві поштового зв’язку давно стежить не тільки наша газета, а й інші всеукраїнські видання. Стривожені й рядові працівники галузі. Ось колективне звернення ветеранів поштового зв’язку Донецької області на ім’я першого віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва. Автори звернення — почесні зв’язківці України: начальник центру поштового зв’язку №7 (Краматорськ) Людмила Нарожна, начальник центру поштового зв’язку №9 (Макіївка) Марія Дунаєва, начальник центру поштового зв’язку №10 (Мар’їнка) Любов Петренко, начальник центру поштового зв’язку №12 (Сніжне) Раїса Шапкарина — стурбовані: «Протягом кількох останніх років керівництво стратегічно важливого державного підприємства, його генеральна дирекція займаються не вирішенням проблем галузі і покращенням її стану та конкурентоспроможності, а вирішують свої власні проблеми і піднімають конкурентоспроможність кількох комерційних структур, що присмоктались за ці роки до тіла «Укрпошти» і висмоктують з неї соки, — пишуть зв’язківці. — Ціни, за якими ми отримуємо від них товари як широкого вжитку, так і поштові конверти, пакувальну тару, а також бланки, витратні матеріали, велосипеди, транспортні засоби (перелік можна продовжувати), не витримують порівняння із нормальними цінами на вітчизняних ринках цих товарів і послуг».
Автори звернення зазначають: «Сором бере, коли ми, своїми руками доставляючи періодичні видання, читаємо в них про всі ці корупційні схеми та нечистих на руку людей, які є ганьбою для галузі. Провідні українські видання — «Голос України», «Україна молода», «2000» та інші — неодноразово висвітлювали на своїх сторінках болючі проблеми «Укрпошти», ми в колективах із болем у серці читали ці матеріали. Але виникає питання, чому відповідні органи та установи не читають і не бачать їх?.. За невеликий термін перебування на посаді тільки в якості «виконуючого обов’язки» новий очільник (Є. Заєць) уже продемонстрував розмах і розширив чисельність своїх заступників до дев’яти без урахування численних радників і помічників. Це в той час, коли вся країна затягує паски. Але найголовніше, що на новостворені посади призначено саме тих бізнесменів, які «харчувались» за рахунок пошти при попередньому керівництві... Наш віз котиться назад, і якщо його не спинити, передавить і тих робочих конячок — простих і чесних поштарів, що його тягли з останніх сил весь час, доки існує пошта».
Можна було б припустити, що такий крик душі «робочих конячок» не залишиться без уваги на найвищому рівні. На жаль, керівництво Кабміну не відреагувало на лист особисто, спустивши звернення вниз по інстанціях. У результаті автори одержали відповідь від заступника голови Державної адміністрації зв’язку В. Альохіна. У відповіді, що надійшла заявникам, не спростовуються обвинувачення в наявності «корупційних схем» і комерційних структур, що «присмокталися», за образним висловлюванням зв’язківців, до тіла «Укрпошти». Щоправда, автор відповіді уточнює цифру кількості заступників гендиректора підприємства: відповідно до організаційної структури їх сім, але керівництво відомства «запланувало проведення оптимізації організаційно-штатної структури». А скільки фактично заступників у генерального директора і за рахунок яких посад буде проведено «оптимізацію», в листі скромно замовчується. Чи не за рахунок рядових поштовиків почнуть урізати витрати на апарат?
До речі, незайвим буде нагадати, що щотижневик «2000» писав про досить обмежене коло фірм, причетних до поставок товарів і послуг «Укрпошті». Було б цікаво довідатися, чим спричинена така перевага й чи немає тут особистого інтересу керівництва «Укрпошти».
Рішення комісії Мінтрансу суд визнав протиправним
31 серпня 2010 року окружний адміністративний суд Києва прийняв постанову за результатами вирішення адміністративної справи за позовом заступника Генерального прокурора України до Міністерства транспорту і зв’язку. Як третя особа у процесі виступав Євген Заяць, який на засіданні не з’явився. Позивач вимагав визнати проти-    правним і скасувати рішення конкурсної комісії, котра оголосила нинішнього генерального директора переможцем конкурсу на заміщення вакантної посади керівника «Укрпошти». Суд ще раз підтвердив, що відповідно до пункту 10 Постанови Кабінету Міністрів України №777 від 03.09.2008 р. «Про проведення конкурсного відбору керівників державних суб’єктів господарювання» претендент повинен мати повну вищу освіту з відповідної спеціальності й досвід успішної роботи з управління підприємством. Суд визнав протиправним рішення комісії Мінтрансу для проведення конкурсного відбору керівників державних підприємств про визнання Є. Зайця переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора УДППЗ «Укрпошта». У частині скасування незаконного рішення суд відмовив у задоволенні вимог, оскільки ці вимоги уже виконано відповідачем. Але той факт, що міністерство скасувало конкурс взагалі, на наш погляд, теж повинно зацікавити Генеральну прокуратуру. Адже таке рішення — безпрецедентний приклад для виконавчої влади.
Склалася парадоксальна ситуація: у кріслі першого керівника «Укрпошти» сидить людина, рішення про визнання якої переможцем конкурсу суд назвав протиправним. Суд також не прийняв заперечень відповідача про те, що вимоги до претендента не передбачають наявності у нього профільної освіти. Тобто порушення, на які вказував заступник Генерального прокурора, підтвердилися. Проте в Мінтрансі не бачать інших претендентів на посаду генерального директора «Укрпошти». Або не хочуть бачити? Залишається загадкою, як людина, що жодного дня не працювала в галузі, могла бути призначена виконуючою обов’язки генерального директора поштового відомства. «Укрпошту очолив ще один геолог», — під таким заголовком у квітні нинішнього року помістило інформацію про призначення Є. Зайця інтернет-видання «Українська правда». Видання відзначало, що в. о. генерального директора очолював Державне науково-виробниче підприємство «Державний інформаційний геологічний фонд України», а перед тим займав керівні пости в органах виконавчої влади й місцевого самоврядування у Дніпропетровську та Дніпропетровській області. Зовсім «за профілем», не чи правда?
Замість ветеранів грамоти одержує «начальство»
А гідних людей у галузі чимало. За традицією, кращих із кращих пошановують 9 жовтня — у Всесвітній день пошти. Такі збори відбулися в Києві й нинішнього року. От тільки рядові учасники урочистостей в розмові з кореспондентом «Голосу України» висловлювали не радість, а обурення і здивування. Оператор Горлівського центру поштового зв’язку Людмила Калашникова, начальник центру поштового зв’язку №6 з Єнакієвого Галина Головизіна, листоноша з Макіївки Олена Корзун, листоноша з Маріуполя Тетяна Баришева та інші розповіли, що в попередні роки такі свята відвідували перші керівники уряду, міністри, ділові партнери. Нинішнього року ні прем’єр, ні віце-прем’єри на урочистості не прийшли. Не прибув навіть міністр транспорту і зв’язку. Це що, промовисте ставлення до національного оператора і його проблем чи все-таки до керівництва «Укрпошти»? За словами очевидців, почесні грамоти на зборах вручили Євгену Зайцю і його заступникові. «У залі були люди, які по сорок років віддали пошті. А тут попрацював півроку — й одержуй грамоту, — поділилися невеселими міркуваннями голова Донецької обласної організації профспілки працівників зв’язку дирекції УДППЗ «Укрпошта» Надія Красицька та інші учасники форуму. — Знаємо, що регіональним дирекціям зменшили квоти на нагородження, навіть частину гідних кандидатів відхилили. Заради грамоти для генерального директора? Але такий підхід знецінює нагороди. Уже не хочеться навіть за них боротися, щоб не опинитися в одній компанії з такими «нагородженими».
Тим часом про менеджерські здібності нинішнього генерального директора «Укрпошти» і його бачення перспективи розвитку відомства промовисто розповідає... він сам. Його інтерв’ю газеті «День» (№129-130, 23-24 липня 2010 року) має таку назву: «Пошта майбутнього — банк і магазин». «З огляду на те, що попит на традиційні поштові послуги — як в Україні, так і у світі, — постійно знижується, Укрпошта, як і інші поштові оператори, шукає шляхи збільшення доходів від надання інших комерційних послуг, — заявив в інтерв’ю Євген Заяць. — Серед них — доставка друкованої рекламно-інформаційної продукції, логістичні послуги, реалізація лотерейних квитків, карток попередньої оплати за послуги мобільного зв’язку й доступу до Інтернету, продаж товарів народного споживання тощо». Але чи не тому впав у країні попит на послуги зв’язку, що листоноші перетворилися на коробейників і, крім своїх прямих обов’язків, змушені займатися не властивою пошті торгівлею? А падіння тиражів друкованих видань чи не тому сталося, що ці видання нікому вчасно доставляти? Натомість торгівля лотерейними квитками й картками мобільного зв’язку йде жваво.
На наш погляд, викладені факти повинні стати предметом докладного розгляду на рівні віце-прем’єра уряду. Чи не здається Кабінету Міністрів дивною така ситуація: у той час, коли вся сфера послуг у країні готується на високому рівні прийняти гостей Євро-2012, «Укрпошта», схоже, зустрічатиме візитерів... оновленим асортиментом пральних порошків, мила й лотерейних квиточків. У той час, коли на всіх рівнях триває динамічне реформування державної влади, поштове відомство виправдовує свою неефективність низькою рентабельністю послуг. Як видно з інтерв’ю Євгена Зайця газеті «День», рівень рентабельності «Укрпошти» становить 0,5—0,9 відсотка. І за такої прибутковості навколо крісла першого керівника відомства ось уже кілька місяців триває конфлікт. А людина, що займає пост генерального директора, відкрито заявляє, що бачить майбутнє пошти як... банк і магазин. Але чи таким бачать майбутнє стратегічної галузі керівники країни, понад 100 тисяч працівників і мільйони споживачів? На нашу думку, першим особам держави час втрутитися в ситуацію й прийняти політичне, вольове рішення.