Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 3-й тур. 19 жовтня.

Група Е. «Рома» (Італія) — «Базель» (Швейцарія). 1:3. «Баварія» (Німеччина) — ЧФР (Румунія). 3:2. «Баварія» — 9, «Базель», ЧФР, «Рома» — по 3.
Група F. «Спартак» (Росія, Москва) — «Челсі» (Англія). 0:2. «Марсель» (Франція) — «Жиліна» (Словаччина). 1:0. «Челсі» — 9, «Спартак» — 6, «Марсель» — 3, «Жиліна» — 0.
Група G. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Мілан» (Італія). 2:0. «Аякс» (Нідерланди) — «Осер» (Франція). 2:1. «Реал» — 9, «Мілан», «Аякс» — по 4, «Осер» — 0.
Група H. «Брага» (Португалія) — «Партизан» (Сербія). 2:0 (Ліма, 35, Матеус, 90).
«Арсенал» (Англія, Лондон) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 5:1. Голи: Сонг, 19, Насрі, 42, Фабрегас, 60 (п), Вілшир, 66, Шамаг, 69, Едуардо, 82.
«Арсенал»: Фабіанський, Ебуе, Джуру, Скілаччі, Кліші, Сонг, Фабрегас (Денілсон, 63), Вілшир, Росицький, Насрі (Аршавін, 72), Шамаг (Волкотт, 71). Тренер — Арсен Венгер.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Тейшейра, Гай (Жадсон, 67) , Гюбшман, Вілліан (Коста, 46), Мхітарян, Адріано (Едуардо, 63). Тренер — Мірча Луческу.
Попереджено: Гюбшмана, 57, Адріано, 59.
Рефері — Свейн Моен (Норвегія).
Лондон. Стадіон «Емірейтс». 60 000 глядачів. 7 градусів.
Перебіг матчу в Лондоні показав, що гравці «Шахтаря» не були готові психологічно до протистояння такому серйозному суперникові, як «Арсенал».
— Грали, як завжди, але було багато безглуздих помилок, — сказав після зустрічі капітан «гірників» Даріо Срна. — Прикро, соромно. Треба вибачитися перед уболівальниками, президентом клубу. Добре проаналізувати цей матч і дуже ретельно готуватися до матчу проти «Арсенала» в Донецьку...
Можна зрозуміти душевний стан Срни, але дозволимо собі не погодитися з ним. Адже далеко не у свій футбол грав на «Емірейтс» чемпіон України. Ми знаємо інший «Шахтар» — швидкий, бойовий, задиристий, готовий до жорсткої боротьби. Цього разу ті чудові риси кудись поділися.
Зрозуміло, що вже в першому таймі багато що вирішилося. Але навіть після двох пропущених м’ячів (зовсім не обов’язкових), ситуація була не такою вже безнадійною. У перерві Луческу, найімовірніше, казав своїм підопічним не опускати руки, а більше контролювати м’яча. Але «Шахтареві» ті поради тренера, на жаль, втілити в ігрове життя не вдалося. Адже гострого протиборства, жорсткого опору з боку гостей ми не побачили. А отже, і бажаного контролю м’яча не було.
А коли рахунок став 3:0 на користь господарів, наша команда просто розгубилася. Натомість суперник почав діяти ще розкутіше і упевненіше. Трохи підсолодив гірку пілюлю потужний і ефектний удар Едуардо, якого гаряче вітали трибуни. Адже ще зовсім недавно він грав за «Арсенал». І в нього, як з’ясувалося, залишилося чимало прихильників серед місцевих уболівальників.
— Якби я й хотів, щоб хтось із футболістів «Шахтаря» забив нам, то єдиною людиною в тому списку був би Едуардо, — сказав після зустрічі Арсен Венгер. — З ним пов’язано дуже багато приємних моментів, які ми пережили разом. Він гарний, розумний гравець, та й людина прекрасна. Сподіваюся, у нього все вийде. Що ж до овації на трибунах... Ну, напевно, наші вболівальники відчувають до Едуардо те саме, що і я...
Хід боротьби тренер «Арсенала» прокоментував так: «Гра виявилася для нас простою. Далася взнаки наша технічна майстерність. Саме перевага в цьому компоненті змусила «Шахтар» швидко втомитися. Це й стало ключем до нашої відчутної перемоги».
Мірча Луческу:
— Я вже казав, що наше протистояння з «Арсеналом» складається з двох раундів. Перший ми вже провели, на черзі — другий. Я переконаний, що в Донецьку ми побачимо зовсім інший «Шахтар» — сміливіший, впевненіший у собі. Однак прощення нам немає. Ми наробили помилок. Подарували суперникові перший гол. Потім під тиском публіки суддя призначив досить спірний пенальті. За рахунку 0:3 усе було закінчено. Дуже недолугих помилок припустився П’ятов. Помилявся, на жаль, і такий чудовий гравець, як Срна. Найголовніше — зробити правильні висновки перед матчем у відповідь.