«Верховна Рада України прийняла в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про державний бюджет України на 2009 рік» (щодо забезпечення всіх лікарень країни необхідними ліками та обладнанням для діагностики хвороби і протидії поширенню епідемії грипу (401 «за»). Законопроектом передбачено виділення додаткового фінансування на 2009 рік у сумі мільярд гривень із резервного фонду держбюджету». 

4 листопада 2009 року

 

Рік тому на вулицях з’явилися люди в масках, в аптеках — ажіотаж, а в телевізійних новинах і газетах — повідомлення про нові випадки захворювання та смертельні результати. 

І «Голос України» в той час інформував своїх читачів про те, що відбувається на фронті боротьби з епідемією. Крім офіційних повідомлень, ми висували власні версії «окупації» нашої території каліфорнійським грипом. Зокрема, що епідемія не так страшна, як її рекламують. І вона на руку великим фармвиробникам. Була запущена потужна ідеологічна машина практично в усьому світі...

Нагадаємо, вірус свинячого грипу було виявлено наприкінці березня 2009 року в Мексиці, США та Канаді, де були зареєстровані перші випадки захворювання, що спричинили смерть хворих. У квітні того ж року ВООЗ оголосила пандемію свинячого грипу, поступово піднімаючи рівень загрози. 

10 серпня 2010 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про завершення пандемії А/H1N1. Водночас Рада Європи назвала свинячий грип аферою століття. За даними доповіді ПАРЄ, кількість підтверджених жертв A/H1N1 в усьому світі виявилася навіть меншою, ніж під час звичайних сезонних епідемій грипу. А спричинена ВООЗ паніка призвела до перезавантаження лікарень і розбазарювання коштів із держбюджетів.

Отже, діагноз не підтвердився. Але «осад» залишився великий. По-перше, закупили величезними партіями медикаменти, які зберігаються на складах лікарень дотепер. Багато з них уже не придатні до застосування або термін придатності не дозволить їм «дожити» до нового сезону грипу. По-друге, епідемія показала неспроможність вітчизняної медицини і фармвиробництва ефективно й швидко реагувати на подібні ситуації. Але дійові реформи в охороні здоров’я так і не розпочалися.