«В Алчевську внаслідок прориву теплотраси без тепла залишилося майже 60 тисяч осіб. У місті оголошено надзвичайний стан». 

26 січня 2006

Минуло чотири роки. На відміну від інших міст Луганщини, тепер в Алчевська є схема теплопостачання міста, а це дуже важливо. Оптимізація теплогосподарства розрахована у деталях, тому трагедія не повинна повторитися. Але одними з найважливіших своїх досягнень міська влада вважає заміну 37,2 км теплотраси, будівництво резервної обвідної теплотраси діаметром 630 мм від котельні «Східна». Завдяки реконструкції вдалося знизити тиск у головній теплотрасі, й це дає змогу продовжити термін служби трубопроводів і звести до мінімуму ймовірність виникнення аварійних ситуацій.

За словами начальника управління ЖКГ міськвиконкому Анатолія Погребняка, після тієї трагедії влада змінила підхід до теплозабезпечення. Тепер після закінчення опалювального сезону тепловики проводять гідравлічні випробування системи, повторні тести. Цього року комунальне підприємство «Алчевськтеплокомуненерго» істотно підтримав місцевий бюджет, виділивши приблизно 2 млн. гривень. Ці кошти спрямовані на придбання матеріалів для проведення капремонту котлів на котельнях «Заводська» і «Східна», а також на реалізацію програми енергозбереження. На 25 котельнях установлені комерційні вузли обліку природного газу. Виконані також роботи з підготовки обладнання, насосних і котельних агрегатів, хімічного водоочищення та вимірювальних приладів. У підготовці до нового опалювального сезону підприємство замінило більш як 5 км головних і внутрішньоквартальних теплотрас.

І все-таки деякі проблеми залишилися. Йдеться про заміну аварійних ділянок теплотраси від котельні «Заводська» до теплової камери-4 і будівництво підвищувальної насосної. Вона дасть можливість подавати теплоносій від «Заводської» у східні мікрорайони міста та одержати економію за рахунок використання коксового газу. Це дасть змогу стабільно та безаварійно подавати теплоносій і позитивно позначиться на фінансово-економічній діяльності КТП. Але самотужки з таким обсягом місту не впоратися. Є надія, що в 2011 році Алчевськ буде включений до загальнодержавної програми ЖКГ України й одержить фінансування з держбюджету. Принаймні галузевий міністр це обіцяє. Крім того, влада сподівається на підтримку Євросоюзу.