Днями було затримано трьох лікарів київського Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. Шалімова. Їх підозрюють у незаконних операціях із людськими органами. «Справу трансплантологів» було відкрито ще в серпні. Тоді правоохоронці заявили про викриття в Києві злочинної групи, яка займалася «чорною трансплантологією». До її складу нібито входили лікарі клініки імені Шалімова. Мовляв, вони вербували через Інтернет донорів, як правило, молодих і здорових жінок, та пропонували за 10 тисяч доларів продати внутрішні органи. Спеціалізувалися на нирках. За даними, озвученими представниками МВС України, незаконні пересадки органів проводилися заможним реципієнтам, більшість із яких були громадянами Ізраїлю. Вартість такої операції оцінювалася від 100 до 200 тисяч доларів. 
Очевидно, справа отримала продовження. Нинішній арешт завідувача відділення трансплантації нирки й гомотрансплантації клініки Шалімова судинного хірурга Владислава Закордонця та двох його колег спричинив здивування серед співробітників медустанови й паніку серед пацієнтів.
Співробітники інституту кажуть, що не знали про «підпільну діяльність» заарештованих. Дехто сумнівається в правдивості обвинувачення. За словами юриста шалімовської клініки Оксани Гузь, про затримання лікарів вона дізналася із засобів масової інформації.
Хворі, чиї планові операції було призначено на найближчі дні, розгублені й налякані. Вони не знають, що тепер буде з ними. Адже пацієнтів готували до серйозного хірургічного втручання: заздалегідь видалили хворі органи, проводили підтримуючий життєдіяльність гемодіаліз... А тепер їхній хірург перебуває під вартою, і не відомо, коли повернеться до операційної.
В інтерв’ю ЗМІ адвокат Владислава Закордонця повідомив, що минулої п’ятниці суддя Голосіївського райсуду вирішила відправити хірурга в ізолятор на два місяці. А прокурор не навів для цього жодного аргументу. За словами захисту, на суді були присутні родичі й пацієнти лікаря. Останні просили відпустити хірурга виконувати свої професійні обов’язки під підписку про невиїзд, «поки міліція розбирається»...
Керівництво Міністерства охорони здоров’я ситуацію поки що не коментує, посилаючись на те, що інститут Шалімова перебуває у підпорядкуванні Академії медичних наук.
А от кілька громадських та професійних організацій учора в Києві на прес-конференції, присвяченій «урегулюванню критичної ситуації із трансплантацією в Україні», висловили свою думку про те, що відбувається. Організаторами акції виступили: Асоціація трансплантологів України, Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації», МБФ «Лікар. інфонд».
На думку організаторів заходу, напружена ситуація вимагає негайного вирішення, оскільки зараз гальмується процес трансплантації органів тим, хто справді й спішно потребує цього. Зазначалося також, що діями окремих структур підірвано імідж трансплантологів. Пролунали пропозиції проаналізувати законодавства інших країн і внести зміни до українських законів, щоб гарантувати безпеку життя і діяльності як пацієнтам, так і лікарям.