Побачила світ повнометражна документальна кінострічка про українського поета-дисидента та перекладача, уродженця села Березини Радивилівського району, що на Рівненщині, Грицька Чубая. Його антиімперська поема «Вертеп» та інші твори в радянські часи викликали непідробний гнів тоталітарного комуністичного режиму. Поета переслідували, залякували, забороняли друкуватися.

Зйомки фільму, що вийшов під назвою «Чубай», тривали півроку, а задум належить доньці письменника Соломії, яка, зокрема, зазначає:

— Ідея розповісти правду про батька жила в мені давно. Хотілося створити стрічку, в якій донька шукає свого батька: і в житті, і в творчості. Поштовхом для реалізації задуманого став вихід «П’ятикнижжя». Це повне зібрання творів Грицька Чубая. Перечитавши ще раз усі батькові твори, я заново зрозуміла, наскільки Грицько Чубай безмежний як поет. А щодо фільму, то талановитий режисер та сценарист Сашко Фразе-Фразенко сам підійшов до мене і сказав, що готовий зняти документальну кінострічку. Найбільшим враженням від зйомок для мене стала подорож до рідного села і хати, яку збудував мій дідусь Петро. Я почувалася там наче вдома.

Наразі мало кому відомо, що постійне перебування Чубая в полі зору КДБ та відкрите цькування поета спричинили його глибоку депресію. Матеріальна скрута змусила працювати деякий час на будовах Сибіру, що підірвало його здоров’я. Поета не стало у 1982-му, на 33-му році життя.

Фільм, який глядачі зможуть невдовзі побачити, підніме завісу таємниць життя та творчості Грицька Чубая — талановитого поета і справжнього патріота.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Млинів

Рівненської області.

На знімках: Грицько Чубай (кадр із фільму), хатина в селі Березини, де народився поет.

 

Фото автора.