Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» представила концепцію інноваційного прориву України. За словами керівника Експертної комісії з інновацій «Сильної України» Олександра Кардакова, розвиток і широке використання новітніх технологій у промисловості та інших сферах життя виведе Україну в лідери світової економіки, створить нові високотехнологічні робочі місця і допоможе припинити відтік українського інтелекту за кордон. Про це він заявив на прес-конференції 20 жовтня.
«В умовах інноваційного процесу створюється додана вартість товару, певна цінність, за яку і платить споживач. Тому інноваційний розвиток сприяє збільшенню ВВП країни, а отже — добробуту кожного громадянина. Наше завдання — зробити інновації масовими, щоб Україна стала більш конкурентоспроможною і заможною державою. Стратегія інноваційного прориву «Сильної України», яку ми розробили в рамках нашої експертної комісії, дає відповіді на запитання, як цього досягти», — наголосив Олександр Кардаков.
На думку партійців, Україні потрібно розвивати дієву «інфраструктуру інновацій», тобто повний цикл створення, комерціалізації та використання новітніх розробок. Партія пропонує реформувати систему наукових інститутів, що забезпечують теоретичну основу інновацій. «Держава повинна переглянути принципи фінансування Академії наук та галузевих академій. Кошти мають отримувати не самі установи за фактом свого існування, а конкретні групи вчених, орієнтовані на певний результат», — зазначив партійний експерт.
Далі — розвиток технопарків і технокластерів, які трансформуватимуть наукові розробки у виробництво. «У створенні та розвитку технопарків активну позицію має займати місцева влада, яка повинна бути зацікавлена в інноваційному підвищенні ефективності підприємств свого регіону», — зауважив Кардаков. Також органи управління на місцях можуть та повинні створювати інформаційні центри або консультаційні ради, які будуть поширювати інформацію про інновації для потенційних споживачів і сприяти адаптації нововведення до потреб та особливостей певного регіону.
Ще один пункт партійної концепції — це підвищення кваліфікації кадрів, які, власне, й мають здійснити інноваційний прорив для України. «Суспільство перш за все повинно користуватися новітніми розробками. Вже сьогодні ми пропонуємо запроваджувати так звані соціальні інновації, які дозволять суттєво покращити рівень життя людей, зробити його більш комфортним», — підкреслив Володимир Кург, член Експертної комісії з інновацій «Сильної України». За його словами, мова йде про такі проекти, як соціальна карта громадянина, електронний медичний паспорт, єдиний центр прийому звернень громадян, дистанційне навчання, проекти безпеки в школах та містах.
«Усі ці проекти можуть бути реалізовані силами місцевих органів управління і не вимагають великих капіталовкладень», — зазначив Кардаков.