Вечірнє засідання 19 жовтня

Верховна Рада включила до порядку денного, попередньо схвалила і направила на висновок до Конституційного Суду проект закону про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Як відомо, законопроект на цю тему парламент розглядав уже вдруге — 8 жовтня народні депутати попередньо схвалили зміни до Конституції щодо строків повноважень Президента, парламенту і органів місцевого самоврядування, однак на ранковому засіданні 19 жовтня скасували своє попереднє рішення. Голова Тимчасової спеціальної комісії Адам Мартинюк повідомив, що цим проектом пропонується уніфікувати строки повноважень Президента України, народних депутатів України, Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що «забезпечить безперервність процесу державної влади і самоврядності та зменшить видатки Державного бюджету на проведення виборів». Пропонується встановити п’ятирічний строк повноважень як для Президента України, так і для народних депутатів України, Верховної Ради АРК, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах. Чергові вибори Президента України, згідно із проектом, пропонується провести в останню неділю березня 2015 року, а вибори народних депутатів України — в останню неділю жовтня 2012 року.
Представники більшості підтримали законопроект, наголошуючи на тому, що він чітко відповідає на всі запитання, які виникли після оприлюднення Конституційним Судом України рішення про скасування політичної реформи  2004 року і відновлення дії Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року. Деякі депутати пропонували проводити всі вибори в один рік, щоб країна не жила перманентно у стані виборчого процесу. Опоненти законопроекту — депутати із фракцій БЮТ та «НУ—НС» — зауважували, що цей законопроект наразі взагалі не може розглядатися. А Анатолій Матвієнко («НУ—НС») висловив таку думку: «А що робитиметься з Верховною Радою і з Президентом, якщо будуть оголошені дострокові вибори? Верховна Рада не збирається 30 днів. І от 2010 року ми оголошуємо дострокові вибори. Президент подав у відставку або з інших мотивів дострокові вибори. Що робитимемо з Конституцією? Скільки будемо маніпулювати Основним Законом заради окремих політиканів, які хочуть влаштувати собі добре життя?» Сергій Соболєв (БЮТ) вважав, що нинішні можновладці бояться наступного року піти на парламентські вибори через невиконання передвиборних обіцянок. Руслан Князевич («НУ—НС») наголосив, що 22 листопада Центральна виборча комісія все одно оголосить про початок виборчого процесу, оскільки до цього часу парламент не встигне ухвалити в цілому конституційні зміни. Зрештою, 260 голосами законопроект було попередньо схвалено. Голоси розподілилися так: Партія регіонів — 177, БЮТ — 1, «НУ—НС» — 13, КПУ — 26, Блок Литвина — 20, позафракційні — 23.
Депутати прийняли за основу, а потім і в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (щодо фінансового забезпечення діяльності Укрнацпроекту) — 246 «за». За словами голови Комітету з питань бюджету Миколи Деркача, цим документом пропонується визначити Державне агентство з управління національними проектами головним розпорядником бюджетних коштів та встановити йому бюджетне призначення в обсязі 24,7 мільйона гривень за двома бюджетними програмами. Перша — «Керівництво та управління національними проектами в обсязі»; друга — «Розробка техніко-економічних обґрунтувань національних проектів». М. Деркач зауважив, що зазначені кошти необхідні для забезпечення виконання повноважень, покладених на агентство, а також на підготовку стратегічно важливих національних проектів, визначених Президентом України як першочергові заходи для здійснення економічних реформ. Водночас під час обговорення деякі народні обранці обурювалися, що буде невмотивовано створено ще структуру, яка «проїдатиме» державні кошти.
Депутати також підтримали у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до статті 155 Кримінально-процесуального кодексу України (щодо обґрунтованості застосування взяття під варту), яким пропонується запровадити міжнародні стандарти взяття під варту, проект змін до Кримінально-процесуального та Кримінального кодексів України (щодо обмеженої осудності).