Замість порнографії у квартирі вінницького правозахисника знайшли дві фотокартки німецького фонду боротьби зі СНІДом. А з офісу правозахисної групи міліція вилучила всі комп’ютери та понад триста документів.

До другої години ночі (з 15 на 16 жовтня ц. р.) міліціонери проводили обшук у квартирі координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана. За його словами, формальною підставою для цього стала постанова Ленінського райсуду м. Вінниці, прийнята у зв’язку із порушенням кримінальної справи за фактом поширення порнографічних відеоматеріалів у приватному інтернет-блозі Гройсмана. Як він стверджує, постанову про обшук винесено три тижні тому, а його правоохоронці навіть не опитували.
— Відеоролик, який вважають порнографічним, взято з ефіру російської телевізійної програми, — уточнює Дмитро Гройсман. — Також він був на українському сайті Відеоньюс та міжнародному відеохостінгу youtube. com, де офіційно заборонено розміщення порнографічних матеріалів. У сюжеті йдеться про безсоромне втручання російських спецслужб в приватне життя опозиціонерів.
Перевернувши у помешканні все догори ногами, правоохоронці, за словами господаря, вилучили робочі документи Вінницької правозахисної групи та... дві фотокартки німецького фонду боротьби зі СНІДом.
18 жовтня, стверджує правозахисник, міліціянти вдруге прийшли і зажадали допустити їх для огляду приміщення офісу. Майно в ньому належить правозахисній групі та Управлінню Верховного Комісара ООН у справах біженців.
— Без пред’явлення ордера чи постанови, грубо порушуючи закон, з перевищенням владних повноважень, міліціонери вилучили комп’ютери та фінансову документацію, інші робочі документи, — каже Дмитро Гройсман. — Загалом безпідставно та незаконно забрано понад триста паперових файлів шукачів притулку, клієнтів.
Жодної постанови слідчого чи судді щодо проведення виїмки чи інших форм примусового вилучення майна нашій організації не було надано, запевняє Гройсман.
Він також стверджує, що, крім конфіденційних матеріалів, вилучено комп’ютерні файли із зафіксованими на відео кількох інтерв’ю з жертвами порушень міліцією прав людини. Також у розпорядження міліції потрапило конфіденційне листування між Вінницькою правозахисною групою та Європейськими судом з прав людини з приводу двох справ, в яких людей катували у міліції (справи Анатолій Кулик проти України та Заболотний проти України).
Вінницька правозахисна група подала до Генеральної прокуратури заяву про злочин — перевищення влади та службових повноважень, вчинений співробітниками міліції.
Заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю управління МВС у Вінницькій області Анна ОЛІЙНИК:
— Оскільки тривають слідчі дії, правоохоронці утримуються від будь-яких коментарів з приводу цієї кримінальної справи. Інформацію для ЗМІ буде надано пізніше.