Яка природа наркозалежності і чому за нею часто приховуються всі негаразди нашого соціуму (від травм і стресів до домашнього насильства та проституції)? Скільки наркоторговців потрапило за грати і ліквідовано організованих злочинних угруповань? Що таке «дизайнерські наркотики» і як галюцинації пов’язані з генотипом людини? А головне: карати чи лікувати тих, хто зі зміненою свідомістю? Про ці та багато інших проблем протягом двох днів говорили на міжнародній науково-практичній конференції «Скорочення попиту на наркотики — обнадійлива перспектива оздоровлення людського життя».

Ситуація, як запевняють фахівці, справді обнадійлива. Вже рік діє Стратегія держполітики щодо наркотиків, спрямована на профілактику, лікування та реабілітацію (її дуже високо оцінили європейські колеги). За офіційною статистикою, протягом п’яти останніх років кількість наркозалежних зменшилася на 20 тисяч. Тепер їх 150 тисяч. Цифри не точні, проте тенденція однозначно позитивна. Мало це чи багато і якими методами повертатимуть залежних до нормального життя — визначали провідні фахівці України і світу.

Від першої особи

На жаль чи, скоріше, на щастя, я зовсім не знаюся на наркотиках: не пробувала і не збираюся. Та найбільше боюся, що хтось колись запропонує «дозу» моїм дітям і вони... не втримаються. Саме тому я тут, на конференції: хочу з перших вуст дізнатися, що саме роблять на державному рівні, щоб наркозалежність не затягувала у свої жахливі тенета нові душі? Це знає голова Державної служби України з контролю за наркотиками Володимир ТИМОШЕНКО (на знімку).

— Шановний Володимире Андрійовичу, скорочення попиту на наркотики — це результат посиленої боротьби відповідних структур із незаконним обігом наркотиків? І чи вплинули на цю тенденцію події на сході?

— Курс на скорочення попиту на наркотики є провідним у світовій наркополітиці та ефективним засобом вирішення проблем наркоманії, оскільки відкриває реальні можливості для повернення наркозалежних до нормального життя. І дає змогу комплексно розв’язати найгостріші проблеми наркоманії шляхом превенції, лікування, реабілітації, зниження рівня незаконного обігу наркотиків. Саме ці питання й обговорювали на конференції: науково-обґрунтовані стратегії профілактики, здобутки доказової медицини, інноваційні методики реабілітації та ресоціалізації наркозалежних, медико-соціальні аспекти в місцях позбавлення волі тощо. І скорочення попиту — актуальний аспект наркополітики незалежно від регіональних проблем.

— Які методи виявлення наркоманів та наркопритонів? Як саме Держслужба з контролю за наркотиками допомагає залежним позбутися хвороби?

— Методику виявлення наркоманів та притонів розробляють правоохоронні органи, це винятково їхня компетенція. Наша служба передусім є координуючим органом і виконує моніторингову функцію, яка дає змогу комплексно вивчити ситуацію і підготувати інформаційно-аналітичні матеріали для керівництва держави та правоохоронних органів для ухвалення управлінських рішень та законодавчих актів, спрямованих на контроль чи заборону тих чи інших психоактивних речовин. ДСКН України активно впроваджує новітні світові практики та методи роботи в сфері обігу наркотиків, працює над створенням необхідної для цього нормативної бази. Так, службою було розроблено, а Кабінетом Міністрів України схвалено «Стратегію державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року», в якій відображено передові міжнародні підходи до розв’язання проблем наркоманії та наркозлочинності і яка орієнтована передусім на дотримання прав людини, пріоритетність лікувально-профілактичних заходів над кримінально-силовими і каральними. Головне — бачити людину в людині, решта — привід для дискусії.

— У зв’язку зі зростанням свідомості й відповідальності українців, яке спостерігаємо в суспільстві, якою ви бачите роль громадян у боротьбі з наркотиками?

— ДСКН України активно взаємодіє з інститутами громадянського суспільства за усіма напрямами. Громадськість залучається до обговорення проектів нормативно-правових актів, планово-звітної роботи, підготовки основних стратегічних документів служби. При ДСКН України працюють Громадська рада та Науково-експертна рада, в яких задіяні провідні експерти, науковці та представники громадських організацій антинаркотичного спрямування. Окрім того, враховуючи суспільну небезпеку наркоманії, службою задіяно всі можливості для забезпечення громадянам права на конфіденційне звернення. На офіційному сайті в розділі «Громадська рада: зворотний зв’язок» кожен громадянин може висловити свою позицію, поставити запитання. Всю цю інформацію уважно вивчають і не залишають без реагування.

— Ви задоволені результатами конференції?

 

— Навіть окрилений! Раніше мені не одноразово доводилося чути, що наркоманія — проблема лише нашої служби. Нині ж усі усвідомлюють, що це відповідальність і правоохоронців, і медиків, і освітян, і громадських організацій — усього суспільства. Шлях непростий, але ми долаємо його разом завдяки синергії співпраці, наполегливості, взаєморозумінню і терпінню. А резолюція конференції буде дороговказом у шляхетній місії — спасінні сотень тисяч молодих життів.

Складна наука — профілактика

Конференцію розпочали з обговорення важливості гуманістичної спрямованості наркополітики України. «Повага до життя та людської гідності — ключовий момент, а політика боротьби з наркоманією — питання політичної волі та лідерства», — зауважив Партік Пеннінкс (представник Групи Помпіду Ради Європи). «В жодному разі не можна допустити, щоб моралізування та репресивний підхід знову взяли гору», — підтримала Катрін Ріттер (експерт з наркополітики зі Швейцарії). А Томас Замбранскі з Чехії розповів про важливість доказової бази під час ухвалення рішень у наркополітиці.

Представляючи новітні наукові дослідження про вплив наркотиків на організм та структуру ДНК людини, а також про соціальну складову наркозалежності,  керівник підрозділу УНЗ ООН Джільберто Джерра зазначив, що немає кращої профілактики наркоманії, ніж... взаєморозуміння в родині та спілкування батьків зі своїми дітьми.

Маленький нюанс: усі міжнародні експерти висловили підтримку нашій державі в її боротьбі проти воєнної агресії з боку сусідньої країни.

«Наркоманія — величезна трансконтинентальна соціальна проблема. І навіть під час бойових дій на сході країни ми не повинні припиняти війну, яку веде все людство проти наркотиків. Бо вони також руйнують особистість, сім’ї. І ця війна не може бути не на часі, бо на кону — життя і здоров’я людей. З наркоманією краще працювати на випередження. Якщо ж людина пішла не тим шляхом і усвідомила це, її треба підтримати і дати надію на одужання», — вважає Наталя Лісневська (заступник міністра охорони здоров’я України).

Цікаве спостереження висловив і Семен Глузман (президент Асоціації психіатрів України): «В Україні визріло громадянське суспільство, а воно — гарантія взаєморозуміння з цивілізованим світом. І цей діалог наблизить нас до перемоги в обох війнах».

Детальний аналіз законодавчого забезпечення державної наркополітики зробив постійний представник ВР в Конституційному Суді академік Анатолій Селіванов.

Експерти також обговорювали реалії і доступність замісної терапії, дієві стратегії роботи з криміногенними наркозалежними і допомогу їм у місцях позбавлення волі, міжнародні стандарти з профілактики наркоманії та ефективні освітні заходи серед молоді в школах... Результат плідної дводенної праці — ґрунтовні рекомендації щодо профілактики, лікування та реабілітації наркохворих, а також стратегічні — для наркополітики України.

Учасники конференції.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.