Президент України Петро Порошенко заявив, що Верховна Рада ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС 16 вересня. Тобто найближчого вівторка. Про це він повідомив учора, виступаючи перед учасниками 11-ї щорічної Ялтинської Європейської Стратегії (YES) (на знімку), яка сьогодні завершить роботу в Києві. Президент Європарламенту Мартін Шульц, який теж є гостем YES, у своєму зверненні підтвердив, що ратифікація відбуватиметься синхронно в українському та європейському парламентах в один день. Нагадаємо: напередодні Росія представила Києву і Брюсселю список своїх вимог щодо Угоди. До того ж у Білокам’яній наполягають на їх пакетному прийнятті ще до ратифікації документа парламентами.

Аналіз російських вимог свідчить, що Москва прагне виключити із взаємної лібералізації торгівлі України з ЄС (відмовитися від скасування або значного зменшення імпортних мит. — Ред.) низку товарів — загалом 2376 тарифних ліній із 11600, зазначених в Угоді про асоціацію. Тобто Москва пропонує Києву і Брюсселю вилучити з їх вільної торгівлі понад 20 відсотків товарів. 

До слова, обґрунтованість таких вимог Москви вчора у Брюсселі обговорював міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час тристоронньої зустрічі Україна—ЄС—Росія щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Адже зрозуміло, що головною метою російських «побажань» є не так втілити їх у життя, як відкласти процес ратифікації Угоди про асоціацію. Кремль у будь-який спосіб хоче затягнути переговори до моменту, коли матиме кращу переговорну позицію з цього приводу.

Водночас, повертаючись до перебігу YES, треба сказати, що зустрічі цього разу зі зрозумілих причин відбувалися в Києві, а не в Ялті. Лівадійський палац замінили на Мистецький Арсенал. Утім, чи не вперше форум зібрав таких впливових учасників. Зокрема, серед гостей — Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Президент Європарламенту Мартін Шульц, комісар ЄК з питань розширення Штефан Фюле, президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес. Окрім них, до Києва прибули понад 350 провідних представників політичних, ділових і громадських кіл з понад 20 країн світу. Зі світових знаменитостей, які вчора виступали, — екс-очільники НАТО, МВФ та МЗС Німеччини, Польщі Хав’єр Солана, Домінік Стросс-Кан та Йошка Фішер, Александр Квасневський. Серед українських відомих осіб — лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, екс-президенти Леонід Кучма та Леонід Кравчук, міністр закордонних справ Павло Клімкін, глава НБУ Валерія Гонтарєва, столичний міський голова Віталій Кличко та багато інших урядовців і громадських діячів.

Звичайно, головна мета форуму — обмінятися думками з приводу майбутнього України, представити свої концепції розвитку. Натомість учора, окрім інформації стосовно ратифікації Угоди про асоціацію, лунало багато неприємних оцінок російської влади. «Ми не можемо прийняти те, що більші країни залякують менші, що міжнародне право стосується лише декого, але не всіх», — заявив Президент Європарламенту Мартін Шульц, явно натякаючи на нашого північного сусіда. «Хоробрі українці своїми життями відстоюють право жити таким життям, яке самі обрали», — додав він. Президент Естонії й узагалі розкритикував нинішню геополітичну ситуацію у світі. «Я дедалі більше розчаровуюся коментарями на кшталт «звичайно, це російська сфера інтересів», — натякнув він на тих політиків та експертів, які сьогодні активно штовхають Київ на будь-яких умовах домовлятися з Москвою. «Росія порушила фундаментальні домовленості, які діяли протягом 70 минулих років», — підсумував естонський лідер.

Водночас не секрет, що найважливіші переговори на таких зустрічах відбуваються за лаштунками, так би мовити, «на полях зустрічі». Широкій громадськості їх результати рідко стають відомі. Утім, часто вони мають вирішальний вплив на долю країни.

Вл. інф.