Змішана система виборів виявилася для багатьох громадян України дуже комфортною. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час зустрічі з лідерами студентського самоврядування Луцька. «Вона дала можливість їм одночасно голосувати «головою» і «шлунком», — цитує його слова секретаріат заступника глави парламенту.

М. Томенко зазначив, що, оскільки розчарування владою зокрема та політикою загалом в Україні є доволі велике, то сподіватися на голосування «серцем» не доводиться. «Натомість, змішана система дала можливість виправдати свої дії пересічному громадянину», — сказав політик. «Він (громадянин), зазвичай, робить усвідомлений вибір при голосуванні за партійний список і дозволяє собі розкіш проголосувати в мажоритарному окрузі за тих кандидатів, вибір яких стимулюється або порадами місцевої влади, від якої він залежить, або матеріальним чи продуктовим заохоченням напередодні виборів», — пояснив він.

Водночас, говорячи про парламентські вибори, заступник глави парламенту зауважив: «Цілком очевидно, якщо місцевій владі вдасться свою непопулярність компенсувати за рахунок мажоритарної складової, то можна стовідсотково прогнозувати, що наступні парламентські вибори теж відбудуться за змішаною системою».

Відповідаючи на запитання журналістів у Луцьку з приводу реальності реалізації тих соціальних та гуманітарних проектів на Волині, які сьогодні звучать з вуст представників виконавчої влади, заступник Голови Верховної Ради зазначив: «Як відомо, згідно з чинним законодавством, бюджетний процес мав розпочатися 15 вересня цього року. Натомість, з різних причин (як-то відсутність Податкового кодексу, завершення виборчої кампанії) реально в Україні відсутня дискусія про концепцію та структуру бюджету на 2011 рік».

Водночас, М. Томенко назвав великою небезпекою те, що бюджет на 2011 рік буде «бюджетом високопосадовців, а не бюджетом громад і громадян». «Очевидно, сьогодні влада не здатна не те що запропонувати проект бюджету, а навіть почати дискусію з представниками місцевого самоврядування», — підкреслив він.

Такий підхід, на його думку, надасть можливість представникам влади на місцях декларувати фантастичні неадекватні суми обіцянок на наступний рік, які не підтверджуються бюджетом. «Тому відбувається така собі гра: бюджет не подається до завершення виборчої кампанії, натомість, голови обласних адміністрацій та їхні команди на місцях декларують фантастичні обіцянки, за якими будують у кожному обласному центрі сотні Нью-Васюків», — сказав М. Томенко.

Уся ця гра, за прогнозами політика, закінчиться після завершення виборчої кампанії, коли з’явиться варіант реального бюджету, написаний обмеженим колом чиновників і без суспільного обговорення та залучення територіальних громад.