Фінансування виборів
Витрати на підготовку та проведення місцевих виборів здійснюються за рахунок двох джерел — держбюджету та коштів виборчого фонду відповідної політичної сили або кандидата-мажоритарника. До того ж левова частка витрат припадає саме на державний бюджет, оскільки з цих грошей оплачується праця членів виборчих комісій, друк виборчих бюлетенів, видатки на транспорт, зв’язок, приміщення, канцелярське приладдя тощо. Кошти виборчого фонду місцевих організацій партій використовуються лише на передвиборну агітацію.
Кошти на підготовку і проведення місцевих виборів ТВК починають отримувати за 42 дні до дня перегонів. Не використані кошти тервиборчком не пізніше як у тижневий строк з дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів зобов’язаний повернути. Щодо використаних коштів, то у десятиденний строк з дня офіційного оголошення результатів має бути складено й подано до відповідної місцевої ради фінансовий звіт. Контроль за цільовим використанням коштів, отриманих як цільова субвенція з держбюджету, здійснюється відповідними органами Міністерства фінансів і Рахунковою палатою.
Виборчий фонд місцевої організації партії
Відкрити відповідний рахунок місцевий осередок партії може не пізніше як за 18 днів до дня виборів. Підставою для відкриття рахунку є копія рішення ТВК про реєстрацію кандидатів.
Використання коштів з рахунку виборчого фонду здійснюється лише у безготівковій формі. Водночас послуги, що пов’язані з відкриттям і закриттям рахунку, банк надає безкоштовно.
Використання коштів з рахунку виборчого фонду припиняється за день до дня місцевих виборів (29 жовтня). Закривається рахунок на 16 день після дня офіційного оприлюднення результатів відповідних місцевих виборів.
Виборчий фонд кандидата-мажоритарника формується за рахунок їх власних коштів, добровільних внесків фізичних осіб, а також за рахунок коштів місцевої організації партії, яка його висунула. Розмір добровільного внеску однієї фізичної особи до одного виборчого фонду не може перевищувати 9070 гривень. Добровільний внесок приймається установою банку за умови наявності у платіжному документі ПІБ громадянина, який робить пожертву, дати його народження та адреси місця проживання.
Робити добровільні внески забороняється іноземцям, особам, які мають подвійне громадянство, або особам без громадянства та анонімним жертводавцям.
Кошти виборчого фонду, не використані місцевою організацією партії, перераховуються на поточний банківський рахунок місцевого осередку партії у п’ятиденний строк з дня прийняття відповідного рішення. Його має ухвалити вищий статутний орган місцевої організації партії у чотириденний строк після офіційного оприлюднення результатів виборів. У разі неприйняття такого рішення кошти перераховуються до відповідного місцевого бюджету.
Не використані кошти виборчого фонду кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови не повертаються і перераховуються установою банку у відповідний місцевий бюджет на п’ятий день з дня офіційного оприлюднення результатів відповідних виборів.
Записала Олена ГОРБУНОВА.