У ході офіційного візиту до Королівства Норвегія Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов виступив перед учасниками Конференції голів парламентів «Демократія, суверенітет та безпека в Європі» (виступ публікується), а також провів низку зустрічей із керівниками міжнародних парламентських організацій та парламентів європейських країн.
Під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канервою (на знімку) сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, зокрема, агресію Російської Федерації по відношенню до нашої країни. О. Турчинов поінформував, що, незважаючи на заяви Російської Федерації щодо припинення режиму вогню на території України, триває обстріл позицій українських військових. «Незважаючи на заяви, що вони виводять свої підрозділи, значна частина військових та весь арсенал зброї залишається на території України», — сказав керівник парламенту. Тому, за його словами, наша країна потребує допомоги від спостережних місій, зокрема, ОБСЄ, у частині постійного контролю за виведенням російських військ і зброї та «жорсткого контролю за кордоном». «Без цього реалізація мирного плану неможлива», — пояснив О. Турчинов.
Про поточну ситуацію в Україні та агресію Російської Федерації по відношенню до нашої країни йшлося і під час зустрічей керівника українського парламенту з Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Ерною Солберг  (на знімку), Президентом Стортингу Королівства Норвегія Олеміком Томмессеном та міністром закордонних справ Норвегії Бьорге Бренде.
О. Турчинов відзначив: поки російські військові та зброя не будуть виведені з території України, не можна припиняти міжнародний тиск на агресора.
«Зараз постійно здійснюються спроби зірвати мирне врегулювання конфлікту, тому актуальність додаткових санкцій по відношенню до Російської Федерації в жодному разі не зменшується», — сказав він.
Зі свого боку, норвезька сторона висловила переконання в тому, що Україна зможе подолати всі труднощі, що постали на її шляху.
Зокрема, Прем’єр-міністр висловила беззастережну підтримку Україні та наголосила на тому, що Норвегія «готова всіляко допомагати» нашій державі. Також сторони обговорили стратегічні питання інтенсифікації двостороннього співробітництва в економічній та енергетичній сферах.
О. Турчинов відзначив важливість співпраці в енергетичній сфері, особливо зважаючи на «енергетичну блокаду та шантаж України» з боку Росії. Адже Норвегія є одним із головних постачальників газу до Європи. 
Під час зустрічі з Виконавчим директором норвезько-української торгової палати Хенріком Сейпом наголошувалося на потребі інтенсифікації двосторонньої співпраці та залучення норвезьких інвестицій в українську економіку.
О. Турчинов підкреслив, що незважаючи на військові дії, Україна розпочала серйозне реформування економіки, зокрема, у частині спрощення системи оподаткування та приведення системи вітчизняного законодавства у відповідність до європейських стандартів.
«Ми хочемо створити привабливі умови для інвесторів», — наголосив О. Турчинов, підкресливши, що планується ухвалити важливі законодавчі ініціативи, спрямовані на боротьбу з корупцією.
Своєю чергою, Х. Сейп наголосив на зацікавленості його країни у подальшому розвитку торгових відносин з Україною, особливо в ІT-сфері, енергетиці та АПК. Започатковано програму навчання українських студентів та молодих підприємців на базі Київської школи економіки та університету Нурланда з метою інтенсифікації розвитку норвезько-українського бізнесу. «Ми бачимо великий потенціал України», — зазначив Х. Сейп, висловивши сподівання на активізацію двосторонньої співпраці.
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:
 
— Припинення агресії Російської Федерації є запорукою відновлення стабільності в Європі.
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.