Ранкове засідання 19 жовтня

На початку пленарного засідання глава парламенту Володимир Литвин повідомив про рішення фракції БЮТ від 18 жовтня про виключення зі складу фракції народних депутатів Олега Ляшка та Сергія Осики. Відповідно до Регламенту, тепер вони є позафракційними депутатами.
Після виступів від фракцій депутат із фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Іван Стойко заявив про незаконне, за його словами, затримання свого помічника Віталія Сердюка в ніч з суботи на неділю 17 жовтня у Тернополі. Депутат розповів, що його помічника біля під’їзду будинку в присутності дружини та дітей зупинили представники міліції з вимогою показати документи. І, незважаючи на пред’явлене посвідчення, між правоохоронцями та В. Сердюком виникла перепалка, після чого чоловіка затримали і доставили до відділку міліції.
Депутат І. Стойко попросив оформити його виступ як депутатський запит і направити його до Генпрокуратури та СБУ. Він наголосив, що не довіряє міністру внутрішніх справ і попросив розібратися представникам інших правоохоронних органів у ситуації, яка склалася. Голова Верховної Ради повідомив, що звернеться до Президента України Віктора Януковича та Генерального прокурора Олександра Медведька щодо побиття та затримання правоохоронцями помічника народного депутата України Івана Стойка Віталія Сердюка з відповідним запитом від Верховної Ради. «Отримаємо офіційну інформацію, тоді далі визначимося, як діяти», — сказав В. Литвин.
Парламент ухвалив постанову про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період (364 «за»). Автор законопроекту — голова тимчасової спеціальної комісії з питань діяльності ЗМІ Ірина Геращенко («НУ—НС») розповіла, що до ТСК надходять численні звернення від журналістів та мас-медіа щодо втручання в їхню діяльність з боку влади та посадовців, безпідставні перевірки. Профільний комітет підтримав проект постанови. 
Розглянувши в другому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності, внесений Президентом України як невідкладний, депутати ухвалили його в цілому. Законодавчим актом внесено зміни до, зокрема, законів «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про транспорт», «Про пестициди і агрохімікати», Митного та Кримінального кодексів, згідно з якими скорочується перелік видів господарської діяльності, котрі підлягають ліцензуванню.
У другому читанні та в цілому схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно запровадження системи електронної державної реєстрації суб’єктів господарювання, внесений урядом як невідкладний (348 «за»). 
Метою внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно прав концесіонерів), які парламент прийняв у другому читанні та в цілому (251 «за»), є посилення державних гарантій прав концесіонерів, що має створити сприятливі умови для об’єднання інтересів держави і бізнесу при укладенні та виконанні відповідних договорів. Документом внесено відповідні зміни до Земельного кодексу та Закону «Про концесії».
Схвалений у цілому урядовий законопроект про прискорений перегляд регуляторних актів, прийнятих органами та посадовими особами місцевого самоврядування (241 «за»), зокрема, передбачає, що всі регуляторні акти, прийняті органами та посадовими особами місцевого самоврядування на момент набрання чинності цим законом, підлягають прискореному перегляду в дев’яностоденний термін. Також кожен регуляторний акт, прийнятий органом або посадовою особою місцевого самоврядування, підлягає аналізу на відповідність принципам державної регуляторної політики.
Голова Верховної Ради В. Литвин повідомив про рішення ТСК із питань опрацювання змін до Конституції щодо необхідності скасувати рішення парламенту від 8 жовтня 2010 року про включення до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради шостого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України стосовно проведення чергових виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, міських, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів і про його направлення до Конституційного Суду України. І відповідно до частини 6 статті 146 Регламенту Верховної Ради вважати законопроект №7226 таким, що знято з розгляду. За цю пропозицію проголосували 254 депутати. Відтак парламент ще продовжить роботу над конституційними змінами.
У першому читанні, зокрема, схвалено законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення процедур банкрутства та особливостей ліцензування діяльності арбітражних керуючих, стосовно орендних відносин, про внесення зміни до статті 4 Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито» (щодо пільг зі сплати держмита), про внесення змін до статті 9 Закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» (щодо слідчих підрозділів) та стосовно забезпечення комерційного обліку природного газу. Останній законопроект був неоднозначно сприйнятий у сесійній залі, бо передбачає обов’язкове встановлення у помешканнях лічильників газу — інакше подачу газу буде припинено. Деякі депутати наголошували, що на населення і так покладено величезний тягар у зв’язку зі зростанням ціни на газ, а ще хочуть зобов’язати людей встановлювати лічильники за власні кошти. Однак 237 парламентаріїв підтримали цей проект закону.
Депутати привітали з днем народження Петра Кузьменка та Юрія Самойленка.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.