У селі Мар’янівка, на батьківщині відомого українського літератора Євгена Гребінки, наприкінці минулого тижня урочисто здано в експлуатацію сучасний зерновий термінал «Нібулона».

Де дорога, там життя

Не так давно розбитою дорогою від безперспективного села Мар’янівка на станцію місцевий люд дедалі частіше ходив пішки й залізничники навіть планували закрити переїзд. Але коли на економічній карті Гребінківського району раптом з’явився потужний зерновий комплекс «Нібулона», ситуація кардинальним чином змінилася: 966 метрів магістрального полотна філії «Мар’янівська» були приєднані до Південно-Західної залізниці, яка з’єднує Європу з Азією, і цивілізація посміхнулася селу й Гребінківському району.

Нині півтора кілометра дороги, що пролягає через саме серце Мар’янівки, вирівняні, акуратно заасфальтовані, та ще й повністю оснащені освітленням. Подарунок «Нібулона» у переддень здачі зернового елеватора припав до серця селянам, адже дорога — це цивілізація, барометр добробуту будь-якого населеного пункту. Цією дорогою ходять до магазину, школи, дитячого садка, вона з’єднала небагату інфраструктуру села-глибинки з 230 дворів і 450 жителів. Незважаючи на хронічне безгрошів’я, село, яке колись називалося хутором Убежище, ось уже 160 років зберігає пам’ять про свого знаменитого земляка літератора Євгена Гребінку, похованого на місцевому цвинтарі. У місцевому музеї зберігаються його творчі праці й особисті речі. Сьогодні мало хто знає, що саме Гребінці належать рядки популярного романсу «Очі чорні», який виконують і зараз на всіх мовах світу. Якщо вірити в зв’язок між поколіннями, талановитому майстрові слова також час порадіти за світлі переміни в житті своїх земляків.

Пам’ятного дня, коли в небо над блискучими куполами величезних елеваторних ємностей під оплески гостей злетіли святкові букети різнобарвних кульок, конфетті й феєрверки, сотня мар’янівських дітей раділа не менше за дорослих: «Нібулон» подарував місцевій школі новий комп’ютерний клас.

«Нібулон» — компанія, яка працює на аграрний сектор країни

Удосконалений елеваторний комплекс — філія «Мар’янівська» — уже шостий об’єкт компанії «Нібулон», побудований на полтавській землі в умовах тотальної фінансової кризи. Ємність елеватора — 76,8 тисячі тонн зернових і олійних культур. За добу комплекс здатний прийняти, переробити й відвантажити на залізничний транспорт близько чотирьох тисяч тонн зерна.

В урочистому заході з нагоди пуску елеваторного комплексу взяли участь численні гості — перший заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник, голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовиченко, представники органів місцевого самоврядування, жителі райцентру й села Мар’янівка.

«Такі компанії, як «Нібулон», одержуватимуть достатню підтримку держави, тим паче в рамках економічних реформ, що реалізуються в країні», — підкреслив на церемонії відкриття комплексу перший заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник. Він зазначив, що кожний новий об’єкт «Нібулона» у сукупності дає унікальний економічний і соціальний ефект. «Сьогодні в Мар’янівці побудовано такий виробничий комплекс, уже майже на сто людей менше безробітних. Сто родин не потребуватимуть допомоги держави, а навпаки — зміцнюватимуть саму державу. А тому ми вважаємо, що такі компанії, як «Нібулон», сьогодні мають перспективи розвитку, і ми обов’язково таку справу підтримуватимемо».

У свою чергу голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовиченко подякував керівництву «Нібулона» за плідне співробітництво й закликав до спільної праці не лише в сфері переробки, зберігання й транспортування, а й вирощування зерна. «Я думаю, що «Нібулон» прийшов на нашу землю всерйоз і надовго: у нього амбітні плани з вирощування зернових, і ми йому в цьому допомагатимемо», — сказав голова облдержадміністрації. І додав: діяльність компанії підтримують на найвищому державному рівні: «Президент знає про все, що відбувається не тільки в державі, а і в Полтавській області. Він був на відкритті першого елеватора компанії «Нібулон» у Решетилівці. Він ще не був Президентом, але вже тоді схвально озивався про цей інвестиційний проект».

Олександр Удовиченко наголосив на тому, що «Нібулон» — практично єдина в Україні компанія, яка працює в колосальному форматі інвестицій і зводить рекордну кількість об’єктів в аграрному секторі. «Я думаю, що його (інвестиційний проект) сміло можна назвати національним, і не помилиться ніхто. Так це оцінює керівництво уряду й керівництво держави», — зазначив він.

Присутній на церемонії відкриття елеватора генеральний директор Української Аграрної конфедерації Сергій Стоянов зазначив, що приклад «Нібулона» має показати керівництву держави й областей потенціал ефективності прозорого й конкурентного бізнесу в Україні. «Приклад «Нібулона» демонструє, як можна в умовах, я вважаю, поганого інвестиційного клімату заробляти гроші й вкладати їх у власний розвиток. У «Нібулона» правильно побудовано весь бізнес-ланцюжок, і це дає йому можливість давати великі ціни. Тобто він зазнає на покупці зерна значні витрати, і при цьому розвивається», — сказав Сергій Стоянов.

Представник конфедерації підкреслив: державі треба негайно переглянути політику регулювання відносно стратегічної галузі й соціально відповідального бізнесу. «Те, що робить «Нібулон», він це робить всупереч відсутності належної допомоги з боку держави. Ми сьогодні бачили, як люди просять отут, у Мар’янівці, побудувати школу, дитячий садок. Скажіть, будь ласка, скільки коштуватиме дитячий садок? Я вам скажу: можна було побудувати кілька дитячих садків на ті два мільйони, які втратив «Нібулон» у результаті простоїв суден з кінця липня цього року», — зазначив він.

Серія річкових терміналів скоро з’явиться на Південному Бузі

Герой України Олексій Вадатурський подякував Міністерству агропромислової політики й керівництву Полтавської області за створення комфортних інвестиційних умов.

Він повідомив, що цей елеватор має вдосконалений лабораторний комплекс. «Ми зробили все, щоб серед нововведених об’єктів ця лабораторія була кращою на Полтавщині. І кожний наступний об’єкт ми будуємо краще від попереднього. Ми удосконалюємося, зростаємо, розвиваємося. Ми робимо все, щоб створити умови для працюючих і все необхідне для гарантій якісного обслуговування аграріїв», — відзначив Вадатурський. — Жителям села «Нібулон» подарував понад півтора кілометра нової, повністю освітлюваної дороги, близько чотирьох кілометрів нового й відремонтованого водопроводу, реконструкцію насосної станції й комп’ютерний клас для школи. Незабаром компанія проведе газ і гарячу воду до місцевого ФАПу, відремонтує Будинок культури, побудує дитячий садок і реконструює паркову зону. А на елеваторі відкриє пекарню, яка забезпечить жителів села якісним свіжим хлібом.

Олексій Вадатурський додав: у планах компанії будівництво ще близько мільйона тонн елеваторних потужностей у різних областях України.

А 14 жовтня в Полтавській області відбулася ще одна знаменна для «Нібулона» подія: з термінала в Градизьку завантажено зерном несамохідну баржу. У Миколаївській області найближчими днями відбудеться закладка серії річкових зернових комплексів на Південному Бузі, які покладуть початок відродженню річки як транспортної артерії.

Миколаїв — село Мар’янівка.