Українка Аліна Козіч тепер є тренером збірної Японії зі спортивної гімнастики як хореограф. Разом з нею працює і Сергій Буцула, який тренував українську гімнастку. Аліна сподівається побачити своїх японських підопічних у фіналі на чемпіонаті світу, котрий саме тепер триває в Роттердамі (Нідерланди). Козіч завершила кар’єру 2009 року. Останній рік вона виступала за збірну Узбекистану. А під українським прапором Аліна Козіч стала абсолютною чемпіонкою Європи 2004 року.
Звичайно, факт, що наші десь когось там навчають, тішить. Але у цієї медалі є й зворотний бік. Лише останнім часом змінили громадянство на російське фігуристка Тетяна Волосожар, шахіст Сергій Карякін. Трохи раніше це зробила біатлоністка Олена Зубрилова. Перелік можна продовжувати.
Коли у нас уже пішов такий «бенкет», то скажемо й про те, що, зокрема, ціла команда талановитих і дуже потрібних удома тренерів з України готують гімнастів у Канаді, Бразилії, США, Росії. І це тільки невелика порція сумних фактів. А вони свідчать, що застаріла хвороба — відсутність належних умов для роботи і тренувань — перетворилася на хронічну.