До позачергових парламентських виборів залишилося півтора місяця. Які політичні сили зможуть подолати п’ятивідсотковий бар’єр і наскільки оновиться склад Верховної Ради в інтерв’ю «Голосу України» розповіли політологи.

Керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко:

«За моїми прогнозами, п’ятивідсотковий бар’єр на парламентських перегонах долають «Блок Петра Порошенка», Радикальна партія Олега Ляшка, партії «Громадянська позиція», «Сильна Україна», ВО «Батьківщина» та політична сила, яку очолять Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов, а також «УДАР», якщо окремо підуть на вибори.

За партійними списками парламент буде оновлено приблизно на дві третини, а можливо, й більше. За мажоритарною складовою — майже наполовину, тому що не відбудуться вибори в Криму і ще не знаємо, на скількох округах на Донбасі. За кількісними параметрами склад Верховної Ради оновиться приблизно на 60 відсотків.

Активістів Євромайдана в прохідну частину списку внесе більшість політичних сил, представники яких були на Майдані».

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала:

«На сьогоднішній день в парламент проходить шість політичних сил. Але їх кількість може зменшитися або збільшитися, враховуючи те, що в країні війна і це дуже впливає на емоційний фон громадян під час прийняття рішень.

Нинішні виборчі правила, безумовно, зменшують можливість проходження до Верховної Ради нових людей. Зокрема, мажоритарна складова не дає можливості потрапити в парламент громадянам, які не мають відповідних фінансових ресурсів. Але не в усіх, хто заробив гроші, є високі моральні якості. Тому можемо розраховувати на політичні сили, котрі залучають нових осіб та нові партії. Тільки в цьому контексті можна розраховувати, що серед них зайдуть люди з іншим світоглядом, баченням країни, і це вселяє певний оптимізм.

Вибори є і будуть люстрацією для громадян. Чи обиратимуть вони тих, хто може щось змінити, чи знову голосуватимуть за бренди? Прикладом цього є перейменування партії «Солідарність» на «Блок Петра Порошенка». Хотілося б, щоб люди обирали не тому, що це блок Президента, а за пропозиціями порядку денного, які пропонують політичні сили. На жаль, певні популістські гасла будуть основними у виборчих компаніях партій.

Добре, що до прохідної частини списку включатимуть активістів Євромайдана. Але проблема в тому, що туди потраплять відомі люди. Не всі вони будуть здатні продуктивно виконувати свою роботу в парламенті. Адже формування уряду показало, що до роботи деяких міністрів, які були на Майдані, є питання».