Якщо її правильно годувати
У 1999 році у Пісках, що в Бахмацькому районі на Чернігівщині, надоювали за рік від кожної корови у середньому по 1291 кілограму молока. Нинішнього планують отримати по 7500 кілограмів. Це за того, що десять років тому в господарстві мали 300 корів, а нині 800...
Десять років тому пісківське КСП імені Куйбишева потрапило у безвихідь: люди не місяцями, а роками не бачили живих грошей. Заборгованість у зарплаті сягнула 600 тисяч гривень. Частину її отримували натурою: зерном, телятами. Господарство не встигало розраховуватися з боргами. Саме тоді на його базі й було утворене ПСП «Пісківське», яке очолив будівельник Валерій Колоша. Працівники РЕСу одразу йому поставили ультиматум спробою від’єднати ферму від електроенергії під час доїння. Він міг частково «розрулити» проблему, здавши корів на м’ясо, як це робили більшість його колег.
— Але ми зробили ставку на молоко, — каже керівник. — Ніжинський молокозавод дав нам аванс в 20 тисяч гривень, і ми розрахувались за електроенергію. Я зрозумів: що більше доїтимемо, то менше матимемо фінансових проблем. Тоді вперше виплатили працюючим по 17 гривень. Це сьогодні не гроші. А тоді вони для селян дуже багато значили.
Новий керівник взявся за порядок на фермі, регулярну годівлю тварин. Невдовзі надої почали підвищуватися. Але кардинальні зрушення у Піски прийшли після відвідин керівником агровиставки у Києві. Знайомство з передовими технологіями виробництва молока, фахівцями у цій сфері підштовхнуло Валерія Колошу встановити у 2004 році доїльний зал — перший в області. Параметри якості виробленого молока одразу зросли на кілька позицій. Адже воно напряму не контактує ні з людськими руками, ні з довкіллям.
Нині Пісківське молоко екстра-класу переробними купують за досить високою ціною — 4,5 гривні за літр.
Змінено й технологію годівлі тварин, догляду за ними. Корів не вигонять на пасовище. Вони отримують і влітку, і взимку однакові поживні корми — силос, сінаж з домішками сої, плющеної кукурудзи, сухими концентратами власного виробництва. Хоча ця технологія суперечить традиційній, вона все-таки підкупляє й скептиків вагомими результатами. Деякі корови дають вже по 11 тонн молока на рік!
— До того ж не закупляли якусь високопродуктивну породу за кордоном, — наголошує Валерій Колоша. — Відповідний догляд за тваринами, збалансовані корми сприяють тому, що вітчизняна червоно-ряба порода дає вагому віддачу. Головне — щоб корова себе розкрила. Вона може у наших реаліях давати до 10 тисяч літрів молока на рік. А для цього передусім треба правильно вирощувати молодняк...
Один з вагомих пісківських секретів — економія 500 тисяч гривень на рік на випоюванні телят. Бичків і теличок змалечку привчають до споживання концентратів, сухих кормів. У період їх статевого дозрівання не відбувається різкої зміни їжі, що позитивно позначається на подальшій продуктивності тварин.
Нині сільгосппідприємство щодня відправляє на молокопереробне підприємство у Шостку 15 тонн молока. Отже, щодня у касу «Пісківського» надходить 67,5 тисячі гривень. Не випадково тепер середній заробіток у господарстві становить 2700 гривень. Майстри машинного доїння щомісяця отримують по 4500—5000 гривень.
Усі порожні будинки у невеличкому селі нині викуплено. До Пісок переїхало жити і працювати два десятки родин.
ПСП «Пісківське» вкладає кошти й у розширення матеріально-технічної бази (зведено сім тваринницьких приміщень, закуплено чимало новітньої техніки), і в соціально-культурний розвиток села. У центрі населеного пункту очищено ставок, встановлено красивий паркан, ремонтується клуб, завезена земля для парку.
— Я мрію тут створити свою Голландію, — щиро зізнається Валерій Петрович.
У планах керівника — збільшити череду до 2000 корів і, водночас, підняти надої до 10 тисяч літрів молока від кожної.
 
Чернігівська область.
Фото автора.
Коментар президента Асоціації виробників молока України Андрія Дикуна:
— Коли ви заходите до магазину, то вам дуже важко знайти якісне молоко на прилавку. Куплене, як правило, не скисає. Той кефір, який ми споживали 20 років тому, нині має зовсім інший склад. Таких підприємств, як ПСП «Пісківське», де виробляють якісне молоко, на всю країну налічується ледь з 300. Це дуже мало. У нашу асоціацію входять ті виробники, які розуміють, що у цьому плані треба серйозно працювати. Завдяки співпраці Асоціації виробників молока України з ПСП «Пісківським» у Пісках значно вдосконалена технологія виробництва тваринницької продукції, на основі її збільшено надої з 5000 кілограмів молока від корови у рік до 7500. В Україні треба докладати активних зусиль, щоб подібних ферм, які забезпечують високі технологічні стандарти, більшало. Тоді й споживачі не нарікатимуть на куплену молочну продукцію.