Курси сажотрусів відкривають при одному з львівських коледжів. Ця професія дуже актуальна для обласного центру, де значна частина житла обігрівається газовими печами. А от майстрів з вимітання сажі бракує. Ветерани пішли на заслужений відпочинок, а серед молоді професія непопулярна.

Як зазначив начальник відділу експлуатації житлового фонду міськради Богдан Петраш, у цеху сажотрусів нині три десятки вакансій. Ще більша потреба у висококласних пічниках — цим займається один майстер.
Раніше старовинні професії сажотрусів і пічників були серед найшановніших у місті. З ними пов’язані легенди, перекази й прикмети. Так, вважалося, що коли доторкнутися до блискучого ґудзика на комбінезоні сажотруса — це принесе удачу й щастя. І сьогодні львів’яни, зустрівши представника цього цеху, обов’язково привітаються з ним і доторкнуться до ґудзика на робі, повідомляє Укрінформ. За словами Богдана Петраша, популяризувати професію серед молоді міська влада буде гідною оплатою праці та іншими соціальними гарантіями.