Ще одного постраждалого перевели з реанімації

Як повідомили в адміністрації обласної клінічної лікарні імені Мечникова, двоє потерпілих в аварії на залізничному переїзді поблизу Марганця — Дмитро Олійник і Оксана Бойченко — перебувають у задовільному стані. Ще одного хворого середнього ступеня тяжкості перевели з реанімації до травматологічного відділення. П’ятеро хворих — досі у реанімації у тяжкомі стані.
Цих експонатів можна торкатися руками
У Дніпропетровському історичному музеї імені Дмитра Яворницького працює виставка для сліпих і людей із слабким зором. На ній представлено 120 експонатів: копії доісторичних знарядь праці з каменю, кераміки й різноманітні вироби з глини, залізна зброя, а також культові предмети, які можна потримати в руках. Виставка супроводжується анотаціями шрифтом Брайля. Крім того, відвідувачі можуть не тільки оглянути, а й випробувати в дії, наприклад, різці з каменю, змолоти зерно на зернотерці, розтягнути тятиву лука чи нанести орнамент на пластилін.
Це перша подібна виставка в Україні, запевняють організатори, що відкрилася в рамках проекту «Рівні можливості». Експозиція доповнена добіркою робіт київського фотографа Геннадія Мінченка, наданих арт-центром Павла Гудимова «Ягалерея», що присвячені шрифту Брайля, його розвитку. Тут представлені також аудіокниги цієї тематики на різноманітних носіях.
Виставку вже відвідали вихованці спеціальної школи-інтернату для дітей із слабким зором і до півсотні жителів міста. Планується, що пізніше вона побуває у спеціалізованих закладах міста й області.
«Ми сподіваємося також, що завдяки успішному її проведенню у нас з’являться спонсори, і ми зможемо створити стаціонарну кімнату при музеї для проведення занять з історії в ігровій формі з використанням реплік, тобто точних копій предметів», — каже науковий співробітник відділу археології музею Катерина Мінакова. А нинішня виставка стала можливою завдяки дніпропетровському відділенню культурної асоціації «Новий Акрополь», що надало копії археологічних артефактів, художникам Олександру Безручку та Світлані Антропцевій, які виготовили предмети з металу, гончареві Сергію Горбаню — в експозиції є його вироби, клубу історичної реконструкції «Еспада» і особисто Станіславу Полухіну, які надали репліки зброї середньовіччя.