У розклад засідань Верховної Ради на наступний тиждень включено 90 питань порядку денного. Із них 29 — визначено як невідкладні. Про це глава парламенту Володимир Литвин повідомив учора на погоджувальній раді. Щоб зберегти конструктив у роботі парламенту, він запропонував і надалі у середу розглядати питання, запропоновані меншістю, а в п’ятницю проводити годину запитань до уряду. Саме з приводу цієї години вчора виникла певна дискусія.
БЮТ запропонував заслухати віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка, щоб він розповів про соціально-економічну ситуацію в країні. «НУ—НС» запропонував заслухати міністра освіти і науки Дмитра Табачника. Мовляв, до нього є запитання з приводу комерціалізації освіти та запровадження платних послуг у навчальних закладах. Окрім того, керівник «НУ—НС» Микола Мартиненко звернув увагу на те, що потрібно чітко регламентувати виступи представників Кабміну, оскільки іноді вони розтягуються на кілька десятків хвилин, через що народні депутати не встигають поставити свої запитання.
Уранці біля входу в приміщення, де відбувалася погоджувальна рада, зібралися пікетувальники, які виступали проти введення двомовності. Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернув увагу на те, що законопроект про мови до порядку денного ані на цей, ані на наступний пленарний тиждень не внесено. У графік роботи депутатів на вівторок потрапило 35 питань, 8 із яких у другому читанні. Серед них — зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення стосовно дітей та зміни до закону про вищу освіту щодо університетських клінік. Два питання у цьому переліку визначено Президентом як невідкладні. А саме — проект змін до деяких законодавчих актів, які стосуються обмежень державного регулювання господарської діяльності та законодавчих актів, які запроваджують систему електронної державної реєстрації суб’єктів господарювання. У середу розглядатимуть десять питань, а також проекти законів, запропоновані меншістю, які пройшли всі необхідні за Регламентом процедури (зокрема, розгляд у комітеті). У четвер парламентарії серед інших розглядатимуть урядові законопроекти, а також традиційно обиратимуть та звільнятимуть суддів. Окрім того, цього дня планується визначитися із проведенням парламентських слухань у лютому наступного року на тему «Військово-морські сили України: стан, проблеми, перспективи розвитку». На п’ятницю запланували десять законопроектів у першому читанні та годину запитань до уряду. А по обіді в цей день під куполом відбудеться спеціальне засідання з нагоди 60-річчя з дня підписання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.
Такий порядок денний представників більшості загалом влаштував. Проте один із очільників БЮТ Андрій Кожем’якін зауважив: такий графік свідчить, що «більшість у парламенті далека від реалій, в яких живе країна». Щоб наблизитися до цих реалій, на його думку, необхідно розглядати передусім мораторій на підвищення цін на харчі, створити ТСК, яка вивчатиме ситуацію із несанкціонованим друком грошей, який спричинив інфляцію, і заслухати звіт Сергія Тігіпка з приводу бюджетного процесу. Він також поінформував, що БЮТ починає збирати підписи за відставку уряду, який несе відповідальність за зрив бюджетного процесу. У відповідь на це Володимир Литвин зауважив, що питання про мораторій на підвищення цін цієї сесії розглядати вже не можна. Оскільки з цього приводу народні депутати у залі вже висловилися. А решта запитань можна розглядати відповідно до Регламенту.
Інший представник меншості Микола Мартиненко запропонував заслухати в сесійній залі також Голову ЦВК. За його словами, така необхідність виникла через те, що останнім часом кожна політична сила оголошує свою дату проведення наступних парламентських, президентських і місцевих виборів. Однак Володимир Литвин наполіг, щоб така розмова у парламенті відбувалася вже після завершення народного волевиявлення з приводу влади на місцях, щоб не давати підстав для розмов про можливий тиск на ЦВК.
Певне запитання у парламентаріїв викликало внесення до порядку денного законопроекту про мораторій на перевірку ЗМІ у передвиборний період. За наполяганням комітету його включили в цей сесійних тиждень та, імовірно, розглядатимуть уже сьогодні.
Надія СМІЯН, Олена ГОРБУНОВА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.