Що вище буде явка та підтримка опозиційних сил на місцевих виборах, то менше можливостей матиме влада для фальсифікацій. Про це заявив на зібранні політичних сил заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. «Отож, якщо перефразувати класика політичної революційної боротьби, то 17 жовтня — ще рано, а 31 — може бути пізно. Це означає, що специфіка цієї виборчої кампанії змушує всі демократичні опозиційні сили сьогодні зробити все, щоб не допустити зняття з виборів представників демократичних сил та спільними зусиллями захистити результати волевиявлення 31 жовтня», — сказав він.
Виступаючи на з’їзді, заступник глави парламенту презентував резолюцію про місцеві вибори, яка була ухвалена делегатами.
Парламентарій повідомив, що, зокрема, представників партії «Батьківщина» не допускають до участі у виборах у Київській, Львівській, Тернопільській, Луганській, Черкаській областях. «Уже сьогодні можна стверджувати, що в цих регіонах, особливо у Київській та Львівській, волевиявлення фактично сфальсифіковано і за таких обставин, очевидно, треба визнавати вибори в цих регіонах недійсними», — зазначив парламентарій.
Натомість Микола Томенко переконаний, що «проігнорувати вибори — це зробити ведмежу послугу самій опозиції і допомогти владі». А лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко вважає, що демократичні сили на наступних парламентських виборах повинні консолідуватися, щоб за їх результатами сформувати конституційну більшість та якомога швидше змінити владу в Україні.
«Нам потрібно мати понад 300 голосів для того, щоб достроково припинити повноваження Президента, який ні в що не ставить Україну», — пояснила лідер партії «Батьківщина».
Юлія Тимошенко заявила, що не балотуватиметься до жодної місцевої ради, оскільки вважає аморальним балотування лідерів політичних сил до органів місцевого самоврядування. На її думку, це можна розглядати як частину
PR-кампанії.
«Очевидно, що політики, які йдуть і очолюють списки, там не працюватимуть, і тому давайте вже з чогось починати чесні вибори», — закликала Юлія Тимошенко.
Водночас лідер «Батьківщини» повідомила, що планує відвідати регіони країни під час виборчої кампанії до місцевих рад, щоб підтримати регіональні осередки.
Вона заявила, що парламентська фракція БЮТ захищатиме статус української мови як єдиної державної та виключає можливості блокування фракцією БЮТ трибуни Верховної Ради, щоб не допустити ухвалення законопроекту про мови, повідомляє прес-служба БЮТ.
Нав’язуючи суспільству мовне питання, переконана Юлія Тимошенко, влада намагається відволікти увагу від економічних та соціальних проблем.