Ініціювати відставку уряду — це невід’ємне право Верховної Ради і частини депутатів, наголосив глава парламенту Володимир Литвин учора під час прес-конференції. Водночас він висловив сумнів з приводу того, чи набереться 150 підписів за розгляд цього питання в сесійній залі. Якщо так — далі все йтиме відповідно до регламентної норми, — підкреслив Володимир Литвин. Передбачаючи запитання, якого результату можуть досягнути депутати-опозиціонери, він сказав: «Думаю, навіть якщо цю ініціативу реалізують — нічого не буде».
У перехідних положеннях Конституції 1996 року закладено чимало питань з приводу функціонування державних інститутів у контексті сьогодення, наголосив Володимир Литвин спілкуючись із журналістами. Тому, за його словами, ці положення треба «почистити з урахуванням реалій, за якими живе країна». На даному етапі зміни, які стосуються організаційно-установчих моментів, слід зробити цілісними, сказав Володимир Литвин. Але як це зробити з урахуванням того, що документ уже проголосовано? На думку глави парламенту, є два підходи — доголосувати або зібрати під новим документом необхідну кількість підписів і проголосувати його по-новому, скасувавши попереднє рішення. Володимир Литвин схиляється саме до цієї точки зору, бо «з Конституцією жартувати не потрібно, щоб потім це не відгукнулося». Він повідомив також, що тривають юридичні консультації з приводу цього питання.
Водночас Володимир Литвин наголосив, що в питанні про термін повноваження Верховної Ради його хвилює насамперед ефективність роботи парламенту. Якщо припустити, що вибори відбудуться у березні наступного року, хто нестиме відповідальність за ухвалення таких важливих документів, як бюджет та Податковий кодекс, підкреслив очільник Верховної Ради. На його думку, такий розвиток подій може спровокувати й ухвалення низки популістських документів про підвищення зарплат і мораторію на зростання цін. «Я за те, щоб була серйозна і відповідальна робота», — наголосив Володимир Литвин.
У розмові з представниками ЗМІ Голова Верховної Ради заявив, що проект закону про мови у парламент на вчорашній ранок із Національної академії наук не повертався. Володимир Литвин переконаний: боротьба за статус української мови поєднується із боротьбою за електорат, щоб «довести свою відданість патріотичним позиціям». Володимир Литвин підкреслив, що з приводу цього питання немає серйозної фахової розмови, а домінує лише політична складова.