Делегація на чолі з головою Чернігівської облради Миколою Звєрєвим взяла участь в урочистостях з нагоди 120-ї річниці від дня народження Олександра Довженка. Заходи проходили в Сосницькому літературно-меморіальному музеї відомого режисера, письменника, сценариста і щирого українця. Виступаючи на урочистостях, Микола Звєрєв зазначив, що доля щедро наділила Довженка різними талантами, але світові він відомий найперше як геніальний кінорежисер, адже стрічка «Земля» принесла йому заслужену славу далеко за межами України.

Заступник голови Сергій Журман вручив Державну нагороду «Заслужений працівник культури України» директорові літературно-меморіального музею імені О. П. Довженка Любові Наконечній. На заході також виступили голова Національної спілки кінематографістів України, лауреат Державної премії України ім. Олександра Довженка Сергій Тримбач, голова Сосницької райради Геннадій Смаглюк та інші. Гості оглянули виставкові комплекси аматорів народно-прикладного мистецтва «А над Сосницьким краєм вишиванка цвіте», «Чарівна лоза», «Квіти — Довженку», експозицію краєзнавчого музею. На території меморіальної садиби відбулося дійство за участю артистів та вокальної групи академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди», у виконанні капели бандуристів ім. О. Вересая та народного аматорського фольклорного колективу «Криниці» прозвучав Державний гімн України.

Також присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих в антитерористичній операції. В літературному музеї відбулося спецпогашення маркованого художнього конверта, присвяченого 120-річчю від дня народження Олександра Довженка.

ТИМ ЧАСОМ

Упродовж п’яти вечорів, 10—14 вересня, у Вінниці на Європейській площі демонструватимуть кращі фільми відомих українських режисерів Олександра Довженка та Сергія Параджанова. Транслюватимуть стрічки на великому екрані, встановленому на будівлі «Укртелекому». Для глядачів вони будуть безплатні. Початок сеансів о 20-й годині, інформує наш вінницький власкор Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.