Чотири бібліотеки налічується в селі Джурин Шаргородського району: дві у школах, крім того, є окремі бібліотеки для дітей і для дорослих.

 

На вході до бібліотеки для дорослих її завідувачка Лариса Чирка звертає увагу на стенд. У матеріалах представлена історія сільської бібліотеки. Першу хату-читальню створив у 1918 році Харитон Логоша. Читачами книгозбірні є 1100 жителів села.

— Крім книжок, пропонуємо читачам ознайомитися з тематичними виставками, — каже пані Лариса. — Нині в нас можна ознайомитися з виставкою «Минуле Джурина у старій світлині». Найстаріший знімок ще дореволюційного часу, 1916 року. На ньому зображено учнів ремісничого училища, яке було тоді в нашому селі. А це учасники сільського хору. Фото зроблено у 20-ті роки минулого століття. До речі, хор у нас є й тепер. Співають у ньому і сільський голова, і керівник місцевого сільгосппідприємства, вчителі, медики...

У вихідні пані Лариса навідується до стареньких односельців і під час розмови просить для виставки світлини. Так само зібрали старий національний одяг. Його виставка сьогодні теж представлена в бібліотеці. Тут є зразки вбрання 200-річної давнини.

Недавно колишній житель села, а нині вінничанин, кандидат медичних наук Володимир Василик подарував бібліотеці чотири тисячі гривень на нові книжки. «На ці кошти вже придбали частину новинок сучасної літератури», — каже пані Лариса.

Із бюджету району виділили гроші на ремонт приміщення. А ремонтували його працівники бібліотеки власними силами.

— Ми не цураємося ніякої роботи, — каже завідувачка бібліотеки. — Ми патріоти свого села. Навіть у важкі часи, коли доводилося працювати тільки на чверть ставки, все одно не покинули улюблену справу. На щастя, ті часи вже позаду. Нині нам платять повну ставку і гроші отримуємо вчасно.

Фото автора.