Із 11 міст Житомирщини в десяти опалювальний сезон почався без особливих проблем. Виняток — обласний центр. Тут навесні котельні за борги було опломбовано достроково згідно з розпорядженням тодішнього заступника генерального директора ДК «Газ України» Михайла Заславського, який, до речі, нині є одним із 19 кандидатів на посаду міського голови. За літо проблем із розрахунками так і не розв’язали. 

«Визнати ситуацію, що склалася з опаленням об’єктів соціально-культурного призначення, житлового фонду та розрахунків за спожитий природний газ у м. Житомирі, як надзвичайну» — це перший пункт розпорядження, яке голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук підписав 11 жовтня. Наступного дня він разом із керівником ДК «Газ України» Едуардом Швидким провів прес-конференцію, на якій було повідомлено, що доба переговорів увінчалася успіхом і в котельнях уже починають знімати пломби.

Прозвучали такі цифри: область у цілому заборгувала за минулий опалювальний сезон 65 мільйонів гривень, із яких 47 мільйонів припадає на Житомир. Едуард Швидкий наголосив на тому, що якби рівень розрахунків обласного центру був такий, як по області загалом, проблем не виникло б. Але міська влада Житомира постійно не виконує умов контрактів.

— Після опалювального сезону 2008—2009 років ми отримали від міського голови гарантійного листа, згідно з яким нам мали сплатити 30 мільйонів гривень заборгованості, але коштів ми не отримали. А після зустрічей, на які ми запрошували керівників міста й «Житомиртеплокомуненерго», ми так і не побачили, як будуть погашатися 47 мільйонів боргу за опалювальний сезон 2009—2010 років, — сказав керівник ДК «Газ України». І наголосив, що подача газу за такої заборгованості неможлива. Крім того, не виконуються вимоги закону, згідно з якими комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» мало б провести конкурс із закупівлі газу. Цього не зроблено, тому формально ми не можемо подавати газ, констатував Едуард Швидкий.

— Але люди платять за опалення, тому йдемо назустріч, — сказав він, висловивши переконання, що КРУ розбереться, а правоохоронні органи поставлять крапку.

Сергій Рижук розповів про плани провести в листопаді спільне засідання обласної та міської рад, де буде визначено спільні позиції, підключено всі джерела надходження коштів. Він запевнив, що найближчим часом буде перевірено фінансову діяльність міської влади.

Область у цілому заборгувала за минулий опалювальний сезон 65 мільйонів гривень, із яких 47 мільйонів припадає на Житомир.

До речі, міський голова Віра Шелудченко за кілька днів до того теж стверджувала, що незалежна аудиторська перевірка виявила фінансові порушення, допущені попереднім керівництвом «Житомиртеплокомуненерго», зокрема, й виведення коштів через підставні фірми.

Цьому комунальному підприємству 12 з половиною мільйонів заборгували бюджетні установи та різні підприємства. Останнім часом ЖТКЕ провело цілу низку показових відрізань труб, якими теплоносій подається до таких об’єктів. У повідомленні прес-служби теплопостачальників у переліку таких відключень від тепла, проведених 31 серпня, є і акціонерне товариство «Житомиргаз», яке заборгувало 21 тисячу 431 гривню...

Житомир.