Події останніх днів вказують на те, що «Газпром» будь-якими методами намагається перешкодити поставкам газу з Європи в Україну. Так, днями НАК «Нафтогаз України» отримала повідомлення від оператора польської газотранспортної системи Gaz System SA про те, що компанія змушена тимчасово припинити поставки блакитного палива в Україну через пункт Германовичі. За інформацією польського оператора, це «сталося внаслідок зниження обсягу поставок газу до Польщі зі східного напрямку». Відключення має тривати до 9-ї ранку 12 вересня.

Раніше польська газова компанія PGNіG заявила про скорочення поставок енергоносія зі сходу — з ділянок газопроводів на території України і Білорусі. Як зазначено в офіційному повідомленні на сайті компанії, 8 вересня поставки газу зменшилися на 20 відсотків, а 9 вересня — на 24 відсотки порівняно з тим обсягом, який компанія замовляла у «Газпрому». 

У PGNіG з’ясовують причини зменшення постачання.

Схожі проблеми виникли й у великої енергетичної компанії Німеччини E.On. Учора її представник повідомив журналістам, що 10 вересня з невідомих причин російська сторона почала надавати менше газу, ніж передбачено за контрактом, повідомляють «Подробиці».

Водночас «Газпром» не лише не коментує ситуацію, що склалася, а й стверджує: поставок не зменшували. 

«Повідомлення інформаційних агентств про зниження обсягу газу «Газпромом» на адресу польської компанії PGNіG некоректні. Нині в Польщу постачаємо такий само обсяг, як і в попередні дні — 23 мільйони кубометрів на добу», — цитують російські ЗМІ неназваного представника «Газпрому». Офіційної реакції компанії на момент верстки номера не було.

Нагадаємо: Україна припинила купувати газ у РФ в червні цього року через небажання «Газпрому» встановити економічно обґрунтовану вартість (росіяни готові були надати нам знижку, не коригуючи односторонньо виставлену надвисоку ціну у 485 доларів за 1000 м3). Натомість Україна очікувала, що 60 відсотків обсягів газу, який вона раніше отримувала з Росії, буде доправлено шляхом реверсу з Європи. Як повідомляв Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, у планах уряду було отримувати приблизно 10 млрд. м3 газу зі Словаччини, ще по 5 млрд. м3 — з Польщі та Угорщини. Та, схоже, «Газпром» заради того, щоб «дотиснути» Київ, готовий навіть підмочити свою репутацію відповідального постачальника.

На момент, коли верстався номер, стало відомо, що тристороння зустріч у форматі Україна—Росія—ЄС для вирішення спірних газових питань відбудеться 20 вересня у Берліні. Про це на брифінгу повідомила представник віце-президента Європейської комісії з енергетичних питань Гюнрета Еттінгера Марлене Холзнер, передає УНІАН.