І влада, і опозиція цього тижня вирішили поманеврувати, що викликало різноманітні коментарі в експертному середовищі.

Особливо після того, як Президент Віктор Янукович прийняв рішення звільнити двох віце-прем’єрів. Як і прогнозував «Голос України», своїх крісел позбулися Володимир Сівкович, який став сьомим заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони, та Віктор Слаута, котрого призначено радником глави держави. І хоча багатьом зрозуміло, що велика кількість заступників керівника уряду не передбачена Конституцією в редакції 1996 року, дехто угледів у цих переміщеннях ознаки протистояння у Партії регіонів.
Зокрема, з’явилася публікація, в якій стверджується, що група глави адміністрації Президента Сергія Льовочкіна переграла групу Першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва. Оскільки, мовляв, Володимир Сівкович був саме його креатурою. Водночас підкреслюється, що саме тому першою жертвою у розкладах командної гри регіоналів став колишній міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. Отож пророкується подальше загострення протистояння саме по лінії Льовочкін-Клюєв. Хоча, зауважу, і раніше ходило чимало різноманітних чуток про протистояння у таборі регіоналів, але ніколи раніше вони не знаходили свого підтвердження.
Тим часом прем’єр Микола Азаров натомість заспокоював іноземних політиків тим, що в Україні зі свободою слова все гаразд. І як приклад навів, що спростування недостовірної інформації уряд змушений розміщувати на своєму веб-порталі, оскільки, за його словами, журналісти відмовляються його друкувати. Він поремствував, що відвідуваність урядового сайту не вельми висока.
Водночас розгорілися пристрасті довкола аудита діяльності уряду Юлії Тимошенко заокеанськими фахівцями. Останні заявили, що виявили порушення бюджетного законодавства, нецільове використання державних коштів, а також залучення підставних офшорних компаній для відмивання коштів.
У свою чергу бютівці заявили, що це ніякий не аудит, оскільки компанія, яка проводить перевірку, не аудиторська, а юридична. На що один із лідерів парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що Юлія Тимошенко і БЮТ бояться результатів аудита, тому пробують дискредитувати іноземних фахівців.
Нелегкі часи переживає лідерка політичної сили «Батьківщина» і на виборах до місцевих рад. Так, за рішенням центрального партійного органу ліквідована львівська міська партійна організація. Понад те, «Батьківщина» прийняла рішення бойкотувати вибори не тільки до місцевої міської ради, а й до обласної. Оскільки, мовляв, у Львові партійну організацію «захопив» народний депутат Іван Данькевич, який покинув лави фракції БЮТ і влився до нинішньої правлячої коаліції.
Отож, якщо взяти до уваги результати аудита, які, безумовно, будуть оприлюднені, можна спрогнозувати падіння рейтингу «Батьківщини» у багатьох регіонах. Натомість у західних областях зростають шанси партії «Свобода», а також «Нашої України». Може додатися прихильників і у Партії регіонів.
Наступний тиждень, схоже, дасть для виборців чимало інформації для роздумів. Відтак можна очікувати несподіваних сюжетів у політичному житті країни.